Utbildningsapp blir en tillflykt för barn i ukrainska skyddsrum

17 oktober 2022

War Child's education app from Can't Wait to Learn offers an escape for children in Ukraine's bomb shelters
När en våg av missiler och raketer slog ner i Ukraina förra veckan sökte tusentals barn och familjer skydd under jord och återupplevde de fasor de upplevde i februari. Trots kaoset kunde man känna något slags lugn i tunnelbanor och skyddsrum där många barn satt böjda över mobiler och surfplattor och spelade War Childs utbildningsspel Can’t Wait to Learn.

Att ta skydd

Inget barn ska vara en del av ett krig. Aldrig. Precis som inga civila eller civil infrastruktur någonsin bör bli måltavlor. Ändå åsidosattes dessa grundläggande principer för en vecka sen när missiler och raketer regnade ner över skolor och hem i Ukraina. Från Kharkiv till Lviv har mer än 100 missiler avfyrats sedan upptrappningen av våldet började.

I huvudstaden Kiev var en välbesökt lekplats – känd av alla lokalbefolkningen – en av de platser som först träffades. Viktor, lärare på en grundskola i staden, förberedde sig för sin första lektion när luftvärnssirenerna ljöd. “Flera barn hade gått in i klassrummet, några närmade sig just skolan”, säger han. “Vi har blivit så vana vid ljudet av sirenerna att vi visste exakt vad vi skulle göra.

“Jag samlade barnen och vi tog oss ner i skyddsrummet och räknade med att vara tillbaka om en timme, som vanligt. Men i slutändan fick vi stanna där i över fem timmar."

“Jag och mina elever fick gömma oss i källaren i mer än fem timmar"
Viktor, förskolelärare i Kiev
A new wave of missiles and rockets descended on Ukraine, causing hundreds of children and families to seek shelter | War Child

En bomb har slagit ner och skapat ett stort hål

Foto: Kyrylo Tymoshenko

A new wave of missiles and rockets descended on Ukraine, causing hundreds of children and families to seek shelter | War Child

Precis intill en populär lekplats i Kiev

Foto: Kyrylo Tymoshenko

Ett ögonblick av distraktion

Under de långa timmarna, medan ljudet av våldsamheterna hördes i bakgrunden, gjorde Viktor allt han kunde för att skapa lite lugn för sina elever. “Vi satt på golvet och spelade Can’t Wait to Learn-spel på surfplattor och mobiltelefoner. Vi löste matematiska problem tillsammans. Jag lär mig, jag väntar inte är mottot – och det gjorde de också. Det distraherade dem också från vad som hände utanför och erbjöd en tillflykt när de behövde det som mest.”

Och vad är Can’t Wait to Learn egentligen? Appen finns nu att ladda ner på IOS och Android och är en samling statligt godkända utbildningsspel som ger ukrainska barn möjlighet att fortsätta lära sig, oavsett var de befinner sig.

Appen lanserades i slutet av september – tillsammans med viktiga partner, det ukrainska ministeriet för utbildning och vetenskap i Ukraina (MESU) och den icke-statliga organisationen Osvitoria – och redan nu har cirka 8 770 barn fått fortsätta sin utbildning på distans. Målet är att totalt 70 000 barn ska följa programmet i oktober nästa år. “Mot bakgrund av det pågående våldet tog regeringen beslutet att överföra all skolgång till nätet, för den här veckan och potentiellt för mycket längre tid”, säger Kate Radford, konsult för Can’t Wait to Learn: Ukraina. “Can’t Wait to Learn skapades med detta krisscenario i åtanke.”

Att finna hopp

Trots det upptrappade våldet som barn och familjer upplevde berättar Oleksandra Yarova, kommunikationsansvarig för War Childs insats i Ukraina och själv ukrainsk flykting, samma historia som Viktor. “Vi har varit här förut och även om det kan vara fruktansvärt, finner jag hopp i reaktioner som Can’t Wait to Learn. Det är en liten lösning som i slutändan kan få en stor inverkan. Det är därför vi gör det vi gör.”

Yarova fortsätter också att förklara hur insatser som Can’t Wait to Learn kan vara utbildningsfokuserade men ändå direkt bidra till barns förbättrade psykiska hälsa och välbefinnande. “Matematik- och lässpelen skapades tillsammans med ukrainska barn”, säger hon. “Det betyder att ‘spelvärlden’ är bekant och engagerande – den erbjuder en känsla av skoj och tröst mitt i kaoset omkring dem.”

“I Can't Wait to Learns spelvärld finner barnen stöd och tröst, mitt i allt kaos"
Oleksandra Yarova, Kommunikationsansvarig War Child Ukraine Response
A new wave of missiles and rockets descended on Ukraine, causing hundreds of children and families to seek shelter | War Child

Än en gång får familjer söka skydd i källare och skyddsrum när det brutala kriget fortsätter

Foto: Oleysa Morgunets

War Child's Can't Wait to Learn App for Ukrainian children

Oleksandra: "Effekten som utbidlningsspelet har på barn är stor."

Foto: War Child

Runt om i världen har mer än 32 miljoner barn aldrig träffat en lärare på grund av väpnade konflikter. Samtidigt används hundratals skolor som mål i krigstider. Can’t Wait to Learn erbjuder en lösning för att överbrygga utbildningsklyftan för dessa barn. Läs mer om programmet och dess användning i länder som Sudan, Uganda, Libanon och Jordanien (på engelska).