Together: vårt mentorskapsprogram med Scania

14 juni 2022

Maria and Mohsin from Together - War Childs mentorship program with Scania
För några veckor sedan avslutades årets första omgång av Together. Under våren har nyanlända ungdomar i Söderälje och mentorer från Scania träffats varje tisdag för olika aktiviteter. Ungdomar och mentorer delades även in i mindre grupper så att varje ungdom haft några vuxna som fungerat som extra stöd.

Together

Binyam är 17 år och kom till Sverige från Somalia för drygt ett år sen. Han hörde talas om projektet när War Child besökte hans skola i Södertälje.  
– Det lät bra att man fick träffa många olika personer. Vi har spelat olika sporter som fotboll och pingis och vi har spelat musik. Det var roligast! Jag spelar inte instrument men det var roligt att få prova, säger han.

Under en av de sista träffarna fick deltagarna åka lastbil på Scanias testbana. I vanliga fall är det mest kunder och medarbetare som håller till på banorna men den här gången får Together-deltagarna spänna fast sig på lastbilsflaket och åka med. 
– Vi åkte ganska snabbt genom skogen och såg många olika Scaniabilar. Han som körde var duktig, säger Binyam. 

– Jag har åkt den här banan förut, man blir förvånad över att det faktiskt går på de små och branta vägarna, säger en av Binyams mentorer, Raul. 

Raul and Binyam from Together: War Childs mentorship program with Scania

Raul och Binyam

Foto: War Child

Scania truck

Scania truck

Foto: War Child

Raul arbetar med kommunikation på Scania och hade hört talas om Scanias samarbete med War Child tidigare men inte haft möjligheten att vara med förut.

“För min del känns det viktigt att träffa nya människor från olika sammanhang, därför ville jag vara med. Det är fint att utbyta kunskap med varandra."
Mentor Raul från Scania

Vi har till exempel tillsammans med ungdomarna gjort en gemensam Spotifylista där vi delar musik, berättar Raul och tar fram sin mobil och ger till Binyam.
– Jag lyssnar mest på hiphop, säger Binyam och skrollar igenom listan och sätter på en låt. Scharma Boy, han är från Somalia!  

Vad har du lärt dig av att vara med i Together Raul? 

–  Att ungdomar är likadana över hela världen. Jag har en sextonåring och en tjugoåring hemma och det är verkligen ingen skillnad. 

Två andra som lärt känna varandra under våren är Maria och Mohsin. Maria jobbar som ingenjör på Scania och läste om möjligheten att vara med i Together på Scanias intranät. 
– Jag är själv invandrare och tyckte inte att det var så lätt när jag kom från Ungern 2006. Därför kändes det bra att bli mentor, berättar hon. 

Mohsin hörde talas om Togheter när War Child besökte hans skola. Han går teknikprogrammet och drömmer om att bli ingenjör, precis som Maria. 

Maria and Mohsin from Together - War Childs mentorship program with Scania

Maria och Mohsin

Foto: War Child

“Maria har kommit med många bra råd. Jag har lärt mig att bli mer positiv, att man måste våga och göra upp mål i livet."
Mohsin

Målet med Together är att genom viktiga vuxenkontakter och meningsfulla fritidsaktiviteter ge ungdomarna bättre välbefinnande och en ökad känsla av tillhörighet till Sverige och Södertälje. Mentorerna ger av sin tid och sitt engagemang för att skapa ett bättre lokalsamhälle. Under träffarna har de tillsammans fått prova på olika aktiviteter och lärt känna varandra genom att utbyta erfarenheter. 
– Vi har gjort massa olika saker. Allt har varit roligt. Man har blivit mer trygg av att vara med, berättar Mohsin. Första gången vi sågs var vi här på Gröndal på Scania och presenterade oss för varandra. 

– Då var vi nog alla lite blyga, fyller Maria i. 

– Sen andra gången fick jag hjälp att skriva mitt CV. Jag visste inte hur man gjorde men lärde mig. En annan gång spelade vi brännboll. 

– Ja, jag har aldrig spelat förut, men du var ju så bra, säger Maria. 

– Jag hade bara spelat en gång! Men jag har också spelat mycket kricket förut, säger Mohsin. 

En vecka efter lastbilsåkningen samlas alla deltagare för middag och avslutning. Det är fjärde året som War Child och Scania samarbetar och för War Child är Together en viktig del av det nationella arbetet.  

“Det är fantastiskt att få lära känna alla deltagare och mentorer som ger av sig själva för att skapa ett bra projekt. Together är verkligen integration i praktiken. Vårt samarbete gör det möjligt att skapa långsiktighet i arbetet för bättre psykisk hälsa hos nyanlända unga."
My Ahlqvist, projektledare för Together hos War Child
My Ahlqvist and youth from Together: our mentorship program with Scania

Binyam, My, Ahsan och Ngabu under en av de sista träffarna

Foto: War Child