Utbildning är avgörande för barns välmående

24 januari 2023

20190124_War Child_Sudan_Game Play_CWTL
I dag går mer än 48,5 miljoner barn inte i skolan på grund av väpnade konflikter. Dessa barn, som fråntagits sin rätt till utbildning, drabbas också av en rad sociala och psykiska problem. War Childs innovation Can't Wait to Learn ser till så att barn får fortsätta sin utbildning och även bearbeta sina upplevelser från väpnade konflikter.

Rätten till utbildning = Rätten till psykiskt välmående

I dag går mer än 48,5 miljoner barn inte i skolan på grund av väpnade konflikter. Dessa barn, som förvägras sin rätt till utbildning, drabbas också av en rad sociala och psykiska problem. War Childs innovation Can't Wait to Learn adresserar upp detta problem. I artikel 28 i Barnkonventionen fastställs att alla barn har rätt till formell utbildning. Ändå kan mer än 48 miljoner barn världen över inte gå i skolan på grund av väpnade konflikter. Dessutom blir den globala utbildningsklyftan allt större, samtidigt som ojämlikheten ökar.

War Childs utbildningsprogram försöker vända denna trend med målet att förbättra inte bara barnens akademiska kunskaper utan även deras sociala och emotionella färdigheter. War Childs internationella forskarteam prövar och testar ständigt våra metoder med utvecklar ständigt underlag som stöder detta samband.

191208_War Child Holland_Lebanon_Arabic_Launch_CWTL_classroom

Can't Wait to Learn Uganda children learn in classroom with War Child_190918

Innovativt EdTech-program

"Can't Wait to Learn" är en innovation inom ed-tech som lyckats nå ut till mer än 85 000 barn med kvalitativ utbildning. Programmet, som utvecklats av War Child, hjälper dem att komma ikapp och fortsätta sin inlärningsresa, till och med när de befinner sig i en krigszon. Forskning i Libanon visar också en mätbar positiv inverkan på barnens självkänsla inom en 12-veckorsperiod.

Efter att ha anpassat Can't Wait to Learn till ett antal konfliktdrabbade länder, från Jordanien till Uganda, håller vi för närvarande på att införa programmet som en del av vår insats i Ukraina. 29 415 barn har redan använt appen för att lära sig matematik online, i sina tillfälliga hem och skyddsrum. Nyligen har ett nytt lässpel lanserats.

Ukrainian Children Embrace New App

"Utbildningsappen tar "spelvärlden" till en helt ny nivå", säger Judith Flick, programchef för Can't Wait to Learn. "Från Andriy och Gosha, de officiella guiderna i spelet, till pappa Danylo och hans lilla dotter Lesya - personerna och platserna du möter på vägen har skapats tillsammans med ukrainska barn."

Detta skapar inte bara en unik upplevelse, utan hjälper också barnen att hålla sig engagerade i läsuppgifterna och att snabbt ta sig igenom lektionerna - oavsett var de befinner sig...

“För mig är appen en riktig räddare i nöden. Barnen är mycket glada och engagerade i spelet."
- Iryna, en lärare i Ukraina som använder Can't Wait to Learn för att fortsätta sina lektioner från ett skyddsrum.

Att förbättra det psykosociala välbefinnandet

Förutom de uppenbara pedagogiska fördelarna ger Can't Wait to Learn också en välbehövlig flykt från verkligheten samt en känsla av hopp.

"En av karaktärerna ser exakt ut som min klasskamrat hemma", säger nioårige Mykola, en ukrainsk pojke som bor i Nederländerna med sin mamma. "Jag längtar efter att få spela och se om det verkligen är han."

Anpassningsbar och skalbar

Att nå barn på flykt genom en online-baserad lösning var ett medvetet val av Judith och hennes team - och en spännande utveckling för programmet. "Att gå online kommer inte bara att göra det möjligt för oss att skala upp mycket snabbare", tillägger hon. "Det kommer också att öka vår anpassningsförmåga till nya omständigheter. Tillsammans med våra partner i den ukrainska regeringen samt den ledande icke-statliga organisationen Osvitoria är vi fast beslutna att leverera nödutbildning till många fler barn under de kommande åren."