War Child inleder insats i Gaza

27 oktober 2023

War Child staff documented the destruction in Gaza due to escalation in October 2023.
Bara under de senaste 48 timmarna har 553 barn dödats på Gazaremsan. Med pågående flygattacker och en total belägring som förhindrar fritt flöde av humanitärt bistånd arbetar War Child där det är möjligt med lokala partners.

Humanitär katastrof

Dödssiffran förväntas stiga avsevärt eftersom barn och familjer fortfarande är instängda i rasmassorna. Desperata sökinsatser pågår för att hitta minst 800 barn som för närvarande saknas, de förmodas vara döda eller begravda under rasmassorna.

Över 1,4 miljoner människor har tvångsförflyttats på grund av våldet, de flesta har sökt skydd i söder. Men det finns ingen säker plats i Gaza just nu eftersom flygattackerna mot skyddsrum, skolor, sjukhus och hjälpanläggningar fortsätter.

Fram till den 21 oktober har över 200 skolor bombats, varav åtta användes som nödbostäder för internflyktingar.

Sjukhus som fortfarande är i drift är på gränsen till kollaps på grund av brist på el, medicin, utrustning och specialiserad personal. 60 % av primärvårdsinrättningarna i Gaza fungerar inte längre på grund av skador eller brist på bränsle.

Devastation in Gaza

War Child staff documented the destruction in Gaza due to escalation in October 2023.

Psykologisk påverkan

Layla*, vår medarbetare i Gaza, befinner sig för närvarande i södra delen av området och har sökt skydd hos en släkting tillsammans med 40 andra, inklusive sin 11-åriga son. Hon beskriver de senaste 20 dagarnas psykologiska påverkan på barnen...

Först var det evakueringen. "Alla människor som sprang på gatorna, explosionerna... Jag minns att min son berättade att han knappt kunde andas på grund av hur rädd han var."

Sedan kom rädslan för att vara ifrån varandra, även ett kort ögonblick. "Pappor bombas när de står i kö till bageriet. Rent vatten och bränsle håller på att ta slut, men vi vågar inte ge oss av."

"Barnen uppvisar somatiska symptom som huvudvärk, feber, magont och kräkningar på grund av den höga stressen och ångesten", fortsätter hon. "I början var det värst under natten på grund av de kraftiga luftangreppen och raketerna. Men nu är både dag och natt helvetet på jorden."

War Child support children and their families in Gaza after the escalation in May 2021

Insatser med lokala partnerorganisationer

Trots dessa akuta utmaningar börjar War Child tillhandahålla nödhjälp via vårt nätverk av lokala partnerorganisationer.

Den här veckan delade vi ut 300 hygienpaket till familjer i Rafah, Khan Younis, Deir al-Balah och andra städer i samarbete med den ideella organisationen Save Youth Future Society. Paketen är fyllda med allt från tvål till bindor och andra personliga hygienartiklar.

Det finns också planer på att inleda en mer omfattande katastrofinsats med fokus på skydd och psykosocialt stöd, så snart det är säkert att göra det.

På Västbanken har våldet från bosättare och attacker från den israeliska armén ökat dramatiskt, vilket har lett till ett växande antal civila dödsfall, däribland 32 barn. Tillträdesbegränsningar hindrar också vår personal från att förflytta sig mellan byarna, vilket innebär att de flesta av våra program fortfarande är inställda.

War Child with partners distribute hygiene kits in Gaza while the city is still under siege and bombardment in Oct 2023

War Child with partners in Gaza to support civilians with hygiene kits as they lack everything due to the siege and continuous bombing. Oct 2023.

Fortsatt uppmaning till omedelbart eldupphör

Och det är verkligheten just nu. För att vårt arbete ska vara effektivt behöver barnen en säker plats där de kan börja läka och bearbeta sina upplevelser.

Det är därför vi fortsätter att uppmana världens ledare att säkra en omedelbar vapenvila. Det är vårt enda alternativ för att förhindra ytterligare förluster av civila liv och förstörelse av civila hem och infrastruktur.

Leveransen av livsviktig hjälp, inklusive livsmedel, medicinsk utrustning och bränsle, till Gaza är avgörande. Redan före den nuvarande bombningen hindrades tillgången till livräddande sjukvård för barn av en 16 år lång blockad.

*Namnet är ändrat