Uppmaning till omedelbar vapenvila

18 oktober 2023

War Child Sweden_vapenvila_231018
Detta är en allmän uppmaning till alla statschefer, FN:s säkerhetsråd och aktörer på plats att säkra ett omedelbar vapenvila i Gazaremsan och Israel. Detta är det enda sättet för oss att förhindra en humanitär katastrof och ytterligare förluster av oskyldiga liv. Läs vårt gemensamma uttalande.

Vi har bevittnat ofattbar död och förstörelse på Gazaremsan och i Israel. Tusentals människor har dödats, skadats och fördrivits, och nästan tvåhundra hålls fortfarande som gisslan, däribland barn och äldre.

I Gaza har FN sagt att vatten, mat, bränsle, medicinsk utrustning och till och med liksäckar håller på att ta slut på grund av belägringen. FN varnade för att människor, särskilt små barn, snart kommer att börja dö av svår uttorkning. Kvarter har förstörts och förvandlats till ruiner. Palestinier på jakt efter säkerhet har ingenstans att ta vägen. Många av dem som flytt från norra Gaza till södra Gaza efter den israeliska arméns omplaceringsorder bombades enligt uppgift när de försökte fly eller när de anlände till södra Gaza.

Den senaste veckans händelser har lett oss till avgrunden av en humanitär katastrof och världen kan inte längre vänta med att agera. Det är vårt kollektiva ansvar.

Söndagen den 15 oktober vädjade FN:s humanitära samordnare för det ockuperade palestinska territoriet till alla parter i konflikten, och till medlemsstater med inflytande, att snarast gå med på en humanitär vapenvila.

I dag förenar vi våra röster och uppmanar alla statschefer, FN:s säkerhetsråd och aktörer på plats att prioritera bevarandet av människoliv framför allt annat. Under denna vapenvila uppmanar vi alla parter att villkorslöst:

  1. Underlätta leveransen av livräddande hjälp, inklusive livsmedel, medicinsk utrustning, bränsle och återupptagande av elektricitet och internet till Gaza, utöver säker passage för humanitär och medicinsk personal.
  2. Frige all civil gisslan, framför allt barn och äldre.
  3. Tillåta humanitära konvojer att nå FN-anläggningar, skolor, sjukhus och vårdinrättningar i norra Gaza och åta sig att alltid skydda dem tillsammans med de civila och den personal som befinner sig i dem.
  4. Återkalla den israeliska regeringens order till civila att lämna norra Gaza.
  5. Tillåta att patienter i kritiskt tillstånd evakueras för akut vård.

FN:s säkerhetsråd, FN:s generalsekreterare och alla världsledare med inflytande måste vidta omedelbara åtgärder för att se till att en vapenvila träder i kraft. Det är vårt enda alternativ för att undvika ytterligare förluster av civila liv och en humanitär katastrof. Allt annat kommer för alltid att vara en skamfläck på vårt kollektiva samvete.

Civila är inte förhandlingsobjekt. Familjer behöver en chans att begrava och sörja sina döda. Våldsspiralen mot oskyldiga civila måste få ett slut.

Undertecknat av (uppdateras varje dygn) 

Avaaz

Arab NGO Network for Development

CARE International

Center for Civilians in Conflict (CIVIC)

CIVICUS

Diakonia

Global Centre for the Responsibility to Protect

Global Justice Center

Humanity and Inclusion

Islamic Relief

MADRE

Médecins Du Monde - Spain

Médecins Du Monde - Switzerland

Nobel Women's Initiative

Oxfam

Save the Children

Terre des hommes Foundation Lausanne

War Child Holland

War Child UK

War Child Sverige