Fotboll ger ungdomar i Colombia ett alternativ till våld

12 augusti 2022

knvb_cierre-71_1.jpg.770x488_q85_upscale
I Colombias största städer gör en beständig brist på positiva möjligheter att fler och fler unga vänder sig till våld. Genom ett projekt tillsammans med Royal Netherlands Football Association (KNVB) erbjuder War Child unga ett alternativ.

Brist på möjligheter

Enligt National Statistics Department är arbetslösheten hos unga i Colombia rekordhög. Av 10.9 miljoner unga som lever i landet är fler än 3 miljoner utan jobb. Utöver detta har många familjer inte möjlighet att bekosta sina barns utbildning.

Under pandemin växte ett starkt missnöje och en stor besvikelse fram hos unga människor vilket resulterade i förra årets våg av protester över landets större städer.

Den här utvecklingen, utöver de långvariga utmaningarna som följd av de interna beväpnade konflikterna, har påverkat unga vuxna mer än andra. I huvudstaden, Bogotá, har den sociala och ekonomiska utsattheten, kombinerat med ökade kriminella aktiviteter gjort unga speciellt mottagliga för rekrytering till beväpnade grupper.

“När du inte kan få ett jobb eller ha råd med universitetet blir det lockande att gå med i ett gäng."
Manuel
War-Child_Play-it-for-live-and-future_2_KNVB-Worldcoaches_Johan-Neeskens_C.jpg.1918x1080_q85_upscale

War-Child_Play-it-for-live-and-future_6_KNVB-Worldcoaches_Johan-Neeskens_C.png.1918x1080_q85_upscale

Psykiska effekter

War Child känner till de psykiska effekter den här utsattheten skapar allt för väl. Från en växande misstro till andra till förlorat hopp för framtiden i stort. Bevisen pekar på att unga människor vänder sig till kriminella gäng för att kompensera för en avsaknad av självförtroende och känsla av att höra hemma någonstans.

Unga människor, som 28-åriga Manuel. Som barn stod Manuel inför ekonomiska svårigheter och växande våld. Men hans passion för fotboll gav honom ett syfte i livet. Som 16-åring bestämde han sig för att studera idrottsvetenskap och började organisera sportevent för barn och unga vuxna, men en kriminell grupps utpressning tvingade honom att sluta med det arbetet.

Manuel var inte långt ifrån att välja fel väg när han hittade vårt projekt Play it For Life and Future. Det här projektet ger unga kvinnor och män verktyg till att bli positiva förebilder och samhällsmobiliserare. De yngre tränarna skapar en långvarig social påverkan på barnen och samhällena där de bor.

Play it for Life and Future

Under det 20 veckor långa programmet WorldCoaches lär licensierade tränare från Royal Netherlands Football Association (KNVB) unga vuxna att bli certifierade fotbollstränare. När vi väljer ut deltagare ser vi extra mycket till unga som riskerade att komma utanför samhället.

Det handlar inte bara om att lära sig spela fotboll - deltagarna lär sig att öva på viktiga livsfärdigheter som självkännedom, empati, kritiskt tänkande och att hantera svåra situationer. De lär sig också grunderna i psykosocialt stöd.

"Genom träningen kunde jag se när någon av mina elever visade suicidalt beteende och se till att denne fick specialiserat stöd", säger Yesid, en annan ung tränare som är med i programmet. "Det är vad som står ut med det här projektet", fortsätter han. "Det ändrar den unga personens perspektiv, men det finns också en förändring i barnen - både på och utanför fotbollsplanen."

knvb_cierre-149.jpg.1918x1080_q85_upscale

Manuel, 28, på avslutningen av Playt it for Life and Future, intill fotbollspelaren Johan Neeskens

Nästa steg

Idag har vi lyckats träna 81 unga kvinnor och män i åldern 18 till 28 i de här färdigheterna. Vårt team i Colombia har studerat de nya unga tränarna under deras pass för att säkerställa allt allt går rätt till.

Även om framtiden ser ljus ut för de unga deltagarna i projektet får vi inte glömma bort utmaningerna som existerar. När de unga är klara med utbildningen går de tillbaka till sitt liv och en svår arbetsmarknad. Det kommer inte vara en lätt resa, men färdigheterna de fått under utbildningen och deltagarnas uthållighet gör oss säkra på att de kommer göra skillnad där de bor.

För Manuel var projektet en språngbräda på hans väg mot högre höjder. "Jag grundade en sportskola som började väldigt smått, men har växt fort. Play it For Life and Future var en av de mest ögonöppnande erfarenheterna i mitt liv. Det ändrade mitt perspektiv på sport och dess roll i samhället. Det är nu vår skolas mål att fostra positiv social förändring samtidigt som vi bygger professionella spelare", säger han med ett leende. "Det här är bara början."