TeamUp vinner Laureus Sport for Good

7 maj 2023

War-Child-Nederland_Colombia_TeamUp_191213.jpg.1262x662_q85_upscale
Vem hade trott att War Child skulle dela scenen med storheter som Lionel Messi och Shelly-Ann Fraser-Pryce? När vi tar emot priset för Laureus Sport for Good kommer allas ögon riktas mot TeamUp, vårt största projekt inom psykosocialt stöd för barn drabbade av konflikter.

Sport for Good

Det internationellt uppmärksammade priset erkänner sociala initiativ som avsevärt förbättrar ungdomars liv genom idrott.

TeamUp – ett initiativ baserat på lek och rörselse som utvecklats av Save the Childern Nederländerna, Unicef Nederländerna och War Child – kommer tillkännages som vinnare under en stjärnspäckad ceremoni i Paris i kväll. War Child är nominerade i kategorin Sport for Good tillsammans med andra inspirerande organisationer.

War-Child-Nederland_TeamUp_Oeganda_220830.jpg.1918x1080_q85_upscale

220301_War-Child_TeamUp_South-Sudan_6.jpg.1918x1080_q85_upscale

Barn i centrum

War Child Hollands generalsekreterare Ramin Shahzamani kommer ta emot priset tillsammans med Birgit van Delft, Programchef för TeamUp. “Allt vi gör är för barnen”, säger Shahzamani. “Därför skulle vi vilja dedikera nomineringen till dem, de 230 miljoner barn som växer upp med konsekvenserna av krig och konflikt.”

TeamUp utvecklades i Nederländerna, som svar på flyktingströmmen 2015, men har snabbt utvecklats till ett internationellt initiativ. Den beprövade metoden är för närvarande aktiv i 26 länder med stöd av ett nätverk av experter.

““Allt vi gör är för barnen. Därför skulle vi vilja dedikera nomineringen till dem, de 230 miljoner barn som växer upp med konsekvenserna av krig och konflikt.”"
War Child Hollands generalsekreterare, Ramin Shahzamani

Följ med på TeamUp i Sydsudan

““Vi vill att barn ska få vara barn igen. Det är därför vi har TeamUp. När jag håller i träningar ser jag hur energin påverkar barnen positivt""
Ezekiel, en lokal TeamUp-tränare

Ett dedikerat nätverk av TeamUp-ledare

Sydsudan är ett exempel. Tack vare ett dedikerat nätverk av TeamUp-ledare har War Child och partnerorganisationer haft möjlighet att snabbt expandera över landet.

“Här i Sydsudan har vi så många utmaningar”, säger Ezekiel, en lokal TeamUp-tränare. “Vi upplever blod, krig, katastrofer - både naturliga och skapade av människan. Det här påverkar barn fysiskt, men också psykiskt.”

“Vi vill att barn ska få vara barn igen”, fortsätter han med övertygelse. “Det är därför vi har TeamUp. När jag håller i träningar ser jag hur energin påverkar barnen positivt. Efter sessionen samlar vi data för att ha koll på deras utveckling.”

“Vi tränar också andra att bli ledare så vi kan expandera och nå många fler barn.”