Mentorskap för en ljusare framtid

15 februari 2024

War Child Sweden_femhoppet_int_240215
Under 2023 inledde War Child ett nytt projekt för nyanlända kvinnor i Stockholm och Västerås. Projektet som går under namnet FemHoppet är ett samarbete med Alstom Foundation och Alstom som är ett nationellt företag inom transportsektorn.

Projektet har bestått av inledande träffar med fokus på arbetsmarknadsinkludering där deltagarna har fått träffa företag som Manpower, MTR och föreläsare från KTH. Den andra delen av initiativet fokuserade på mentorskap där deltagarna parades ihop med anställda på Alstom.

Att vara ny i Sverige

Samah och Sophie är ett av mentorparen som träffats under projektet. Samah är 25 år och kom till Sverige från Tunisien under 2023. Hon är Engenering Fullstuck-utvecklare men trots gedigen utbildning och erfarenhet är det inte helt lätt att hitta sin plats på arbetsmarknaden i ett nytt land.

- När jag kom hit kände jag ingen och det är svårt att veta hur allt funkar. Därför är jag väldigt glad att ha hittat den här gruppen.

Samahs mentor Sophie vet precis hur det är att vara ny i Sverige. Hon flyttade hit för tio år sen från Frankrike. Hon började sin karriär på Scania och i dag jobbar hon som Teamleader inom programplanering på Alstom.

– Vi fick ett internmail med information om initiativet FemHoppet och jag anmälde mig. Jag tycker det är viktigt för företag som Alstom att engagera sig i sitt lokalsamhälle, dessutom letar järnvägsindustrin efter unga och driftiga kvinnor, så jag tyckte att det var ett bra koncept, berättar hon.

Sophie tyckte även att projektet kändes viktigt eftersom hon själv minns hur svårt det var till en början i Sverige.

– Även om du har kunskap och kompetens så kan du vara långt från arbetsmarknaden. Du måste bygga upp ditt nätverk och få någon att ge dig din chans. Jag själv fick hjälp när jag startade min karriär så det är viktigt att ge tillbaka det stödet, det handlar också om att skapa utrymme för nästa generation, säger Sophie.

“Även om du har kunskap och kompetens så kan du vara långt från arbetsmarknaden. Du måste bygga upp ditt nätverk och få någon att ge dig din chans."
Sophie – mentor i FemHoppet

Verktyg för att komma närmre arbetsmarknaden

Både Sophie och Samah vittnar om att det kan vara svårt att komma in i samhället och på arbetsmarknaden när man inte känner någon.

– Det var läskigt att flytta hit, berättar Samah. Jag kände ingen. När jag hörde om FemHoppet genom arbetsförmedlingen så ville jag anmäla mig direkt. Jag har fått träffa en massa människor som jag umgås med. Det är lite som en familj, berättar hon.

Ett av de viktigaste målen med FemHoppet är att deltagarna ska få möjlighet att närma sig den svenska arbetsmarknaden och få praktiska verktyg för att kunna göra det på ett bättre sätt. Genom en kombination av möten med arbetsgivare och stöd från sin mentor ser Samah tydliga resultat av sitt deltagande.

– Det är stor skillnad från när jag började i FemHoppet. Jag har lärt mig hur jag kan jobba med LinkedIn och hur jag kan prata på en arbetsintervju.

En ljus framtid

Sofie Holmström som är projektledare på War Child har varit ansvarig för programmet under våren och ser verkligen de positiva effekterna av samarbetet med Alstom.

– Det är jätteroligt att få jobba tillsammans med ett företag som Alstom i det här projektet. Genom att kombinera deras kompetens och driv hos mentorerna med vår kunskap om psykosocialt stöd och mentorskap når vi långt. Det är häftigt att se hur tjejerna som deltagit utvecklats under hösten. Nu ser vi fram emot en ny omgång som vi kan utveckla till något ännu bättre, berättar hon.

För Sophie och Samah har projektet precis tagit slut, men planerna för framtiden är stora.

– Nu vill jag hitta jobb och stabilitet, bli självständig! Det vore coolt att starta ett eget företag med syfte att stötta andra i samma situation, säger Samah.

– Jag är inte orolig för hennes framtid alls, hon har så mycket kunskap och kompetens. Framtiden ser ljus ut, tillägger Sophie.