Det sanna värdet av psykosocialt stöd

10 oktober 2022

Ocen Daniel, War Child's Team Lead Uganda
I dag är det världslagen för psykisk hälsa, en tid då yrkesverksamma, beslutsfattare och samhället i stort går samman för att öka medvetenheten om psykisk hälsa. Men trots symboliska framsteg går mindre än 2 % av den globala sjukvårdsbudgeten till psykologiskt stöd. “Det är frustrerande eftersom jag har sett vilken effekt detta stöd kan ha på fältet”, säger Ocen Daniel, vår teamledare i Uganda som själv upplevt krig och flykt som barn.

Fortsatt brist på finansiering

Utöver den historiska bristen på finansiering får för närvarande mindre än 50 procent av alla människor med psykiska problem i världen den vård de behöver. I låginkomstländer – som de länder där War Child är verksamma – uppskattas denna siffra vara ännu lägre, där endast 10 procent har tillgång till stöd.

“Det skrämmande är att behovet bara blir större”, säger Ocen Daniel, gruppledare för psykosocialt stöd i War Childs program i Uganda. “Hela världen är en krigszon just nu – Uganda tar emot omkring 1 000 flyktingar från DR Kongo varje vecka, till och med västvärlden känner av effekterna…”

“Ändå återspeglar inte den globala responsen detta. Det är mycket frustrerande eftersom jag varje dag ser vilken effekt detta stöd kan ha på unga människor som drabbats av krig.”

Krig och flykt

Daniel hänvisar inte bara till sina sex år som expert på psykosocialt stöd, han har också upplevt krig och flykt på nära håll.

Det var 1999, när inbördeskriget och det politiska upproret i Uganda var som störst. “Jag var sex år gammal när vi för första gången upplevde en attack i min by”, minns Ocen Daniel. “Jag sprang hem för att samla min familj. Det fanns ingen där. Våra kor och getter plundrades. Min bästa vän dödades i attacken.”

Allt han visste var att han var tvungen att ta sig därifrån. “Jag gick i dagar och dagar. Jag såg döda kroppar av unga och gamla, det påverkade mig och förföljde mig vart jag än gick. Om jag såg soldater i fjärran eller människor som gick på rad blev jag rädd och gömde mig igen. Varje dag kändes som en evighet.”

Efter att ha tillbringat två månader ensam i bushen plockade en dag en lastbil upp honom. När han anlände till Lira, en stad i norra delen av landet, togs han emot av några avlägsna släktingar, men hans föräldrar och syskon; hans vänner och nära och kära var borta.

Psykologiska konsekvenser

“Det var det mest utmanande ögonblicket i mitt liv”, säger Daniel. Han var arg och svag och anslöt sig till de lokala gatubarnen. “Jag letade i soptunnor och åt rester från restauranger – det var mitt liv i nästan fem år”.

Och kan han sätta ord på hur hans upplevelser påverkade hans psykiska hälsa?

“Nu när jag gör det här jobbet kan jag reflektera och förstå vad som hände med mig då. Jag blev våldsam, överdrivet känslosam, en tjuv: jag stal och skapade oro i staden Lira. Men allt detta berodde på att jag kände mig övergiven. Jag hade inget hopp.”

“Jag blev våldsam, överdrivet känslosam, en tjuv: jag stal och skapade oro i staden Lira. Men allt detta berodde på att jag kände mig övergiven. Jag hade inget hopp."
Ocen Daniel
Ocen Daniel, Team Lead Uganda

Daniel underhåller en ung publik i Uganda

Ocen Daniel, Team Lead Uganda

Han stöttar också med psykosocialt stöd genom fysiska aktiviteter

En livlina

När han var tio år gammal blev det så illa att Daniel arresterades och fördes till ett närliggande fängelse. “Jag var redo att hamna i fängelse, jag förtjänade det”, säger han. Men hans framtid var på väg att förändras.

“En dag kom en poliskvinna och berättade att det fanns ett program för mig. Det var min första kontakt med War Child.” Daniel skulle släppas från häktet på villkor att han deltog i War Childs regelbundna sessioner. “Det jag älskade mest var de nya vänner jag fick där, efter att ha förlorat min bästa vän.”

“Som en del av utbildningen fick jag veta att jag skulle sätta upp ett mål”, fortsätter han. “Något som jag kunde uppnå inom tre månader. Jag valde att sluta stjäla och bete mig illa.”

Att behålla drivkraften

Efter flera år hade Daniel lyckats förändrat sitt liv. Han återintegrerades i skolan, klarade sin examen i förtid och lärde sig långsamt att kontrollera sina känslor, lösa konflikter och relatera till andra.

“Det fina är att jag kunde återupptäcka mitt eget värde och min inre styrka”, ler han. “Detta är det sanna värdet av psykosocialt stöd – något som inte alla humanitära organisationer fokuserar på. Vi kan inte sakta ner, för som jag sa är världen just nu läskigare än någonsin. Om vi kan prioritera psykisk hälsa och sedan tittar på alla andra aspekter – inklusive ekonomisk egenmakt – kan vi undvika återfall och ge ungdomarna chansen att utforska en framtid som de vill ha.”

“Om vi kan prioritera den psykiska hälsan kan vi undvika återfall och ge unga människor chansen att utforska en framtid som de vill ha."
Ocen Daniel