Majed kan läka genom leken

Majed, åtta år, är lugn och fokuserad när han bakar bröd i ett provisoriskt tält i södra delen av Gaza. Trots att han växt upp under blockaden och upprepade gånger utsatts för våld kunde ingenting ha förberett honom på denna kaotiska tillvaro.
Majed and his family were forced to flee south when their house was damaged by heavy bombardment.

På flykt från sitt hem

Majed och hans familj tvingades fly söderut när deras hus skadades av kraftiga bombningar.

"Jag var livrädd innan vi evakuerade", säger Majed. "Varje natt sov jag bredvid min mamma. När grannhuset träffades vaknade jag av ljudet. Det var väldigt skrämmande. Vi tog våra väskor och sprang därifrån."

Hungrig, kall och sjuk

Efter en farlig resa, där de tog sig fram genom människoströmmar och utbrända bilar, anlände Majed och hans familj på nio personer till härbärget.

Majed är beslutsam när han ger sig i kast med att baka bröd. Hans bror blir stundtals överväldigad och tar pauser för att vila, men Majed breder ut degen på spisen, lugn och fokuserad.

Även med värmen från spisen är det väldigt kallt i tältet. En bris från utsidan kastar in extra kyla genom sprickorna i presenningen.

Majed pratar medan hans näsa droppar, han har fått influensa. "Jag duschar i tältet med kallt vatten. Vi använder saltvatten, min mamma häller det över mig, det får mig att darra. Jag känner mig väldigt sjuk, det är kallt här och vi har inte tillräckligt med kläder för att hålla oss varma. Jag kräks också på grund av det smutsigt dricksvattnet."

Majed and his family were forced to flee south when their house was damaged by heavy bombardment.

Majed and his family were forced to flee their house in Gaza was damaged by heavy bombardment.

En stund för lek

Majed vaknar tidigt varje morgon och går och lägger sig vid solnedgången så att han är utvilad och kan hjälpa till. Vid sällsynta tillfällen leker han med andra barn på härbärget.

"Vi leker en lek här som heter 'Jag såg dig', ungefär som kurragömma", säger han. "En räknar och den andra gömmer sig."

Leken passar bra på platsen, en vidsträckt labyrint av tält som är sammankopplade med varandra. "Det finns massor av bra ställen att gömma sig på", säger han och ler. "Men jag önskar att jag hade en boll att spela fotboll med utomhus."

En flyktig känsla av lättnad

Även om han hade haft en boll har de senaste dagarnas händelser tyvärr lämnat lite tid över för lek.

Så snart vapenvilan tillkännagavs åkte Majed och hans familj tillbaka för att titta till sitt hus.

"Jag gick direkt till mitt rum för att hämta mina leksaker", säger han. "Men det var helt förstört. Köket var fullt av bråte och damm och det låg krossat glas överallt. Som tur var kunde vi gräva fram några saker som vi kunde använda i vårt tält."

Så snart de återvände till skyddsrummet drog hans mamma en lättnadens suck. "Vi trivs inte här, men vi känner oss trygga", säger hon.

Majeds känslor är blandade. "Jag ville mer än något annat stanna kvar där", säger han. "Det var en enda röra och det var skrämmande – men det var mitt hem."

Hjälp oss ta kriget ur barnen

Inte ens i drömmarnas värld är Majed känna sig säker. Varje morgon vaknar Majed och miljontals jämnåriga i Ukraina, Gaza och Sudan upp i den otäckaste dröm man kan tänka sig: krig.

Med War Childs hjälp får barn stöd att bearbeta sina krogsupplevelser. Genom evidensbaserade metoder stöttar vi med psykosocialt stöd, utbildning och skydd. Allt för att varje barn ska få chansen att växa upp till en ljusare framtid. Vill du hjälpa oss att kriget ur barnen? Ge en julgåva i dag.