warchild

SJÄLVKÄNSLA OCH KRAFT

GENOM KREATIVA

METODER

HISTORIEN OM WAR CHILD

Tanken på War Child föddes 1993. Holländskan Willemijn Verloop jobbade då som fredsaktivist för European Action Council for Peace i Balkanländerna. I det krigshärjade Bosnien kom hon i kontakt med musikprofessor Nigel Osborne, som organiserade musikworkshops för barn nere i skyddsrum. Willemijn imponerades av glädjen och de starka känslorna som musiken gav upphov till hos barnen. Willemeijn bestämde sig för att utveckla konceptet att hjälpa barn i krig genom musik. Tillsammans med Osborne organiserade hon workshops i den bosniska staden Mostar. Två år senare, 1995, bestämde sig Willemijn för att göra om War Child till en stiftelse hemma i Nederländerna och för att vidareutveckla de befintliga aktiviteterna till en organisation.

Willemijn Verloop har tidigare sagt “Musik är ett väldigt effektivt verktyg för att hjälpa barn och ungdomar. Den har en läkande effekt och hjälper dem att uttrycka sina känslor utan ord. Musiken för barnen närmare varandra och gör att gränser överskrids.”

WAR CHILDS UPPBYGGNAD I NEDERLÄNDERNA

Även hemma i Nederländerna började Willemijn organisera och finansiera musikprogram åt krigsbarn från Bosnien. Hennes första stora event ägde rum under sommaren 1995. Det bestod av fem temakvällar på, den då enormt coola, nattklubben Supperclub i Amsterdam. Succén var ett faktum och många musiker, artister och profiler ville vara med. War Childs hade redan då som mål att kunna förbättra livet för så många krigsbarn som möjligt genom kreativitet och psykosociala program.

TILLVÄXTEN I OCH UTANFÖR NEDERLÄNDERNA

Från början jobbade War Child enbart med volontärer. 1998 blev den kände, holländske sångaren Marco Borsato ambassadör för organisationen. Året därpå talades det mycket om War Child i nyheterna p.g.a. krisen i Kosovo. Fler och fler människor, företag och medier visade intresse för vårt arbete.

Tack vare den växande uppmärksamheten ökade inkomsterna och vi kunde utveckla våra insatser. War Child jobbar för närvarande i sexton länder. Vid sidan om psykosocial hjälp, är undervisning och våra Safe Spaces, dit barnen kan komma för att leka och umgås, viktiga beståndsdelar i vårt arbete. Insamlingsstiftelsen War Child startades i augusti 2015 och registrerades i stiftelseregistret i slutet av juni 2016. Vårt arbete här är att höja intresset för frågor som rör barn i krig. Vi samlar också in pengar så att så många barn som möjligt ska få möjlighet att ta del av War Childs program.

MER OCH EFFEKTIVA PROGRAM

War Childs program har med tiden riktats mer även mot barnens sociala omgivning; såsom föräldrar, lärare, andra vuxna och myndigheter. Barnen har även själva fått mer inflytande på utformningen av programmen. Deras röst hörs därmed ännu bättre, även av politiker och andra beslutsfattare. War Childs kvalitetskontroll är gedigen och vi arbetar hela tiden för att bli ännu bättre på det vi gör: att stödja barn som växer upp i krig.

PRISER OCH UTMÄRKELSER

War Child har vunnit ett stort antal utmärkelser genom åren.

  • War Child har 3 gånger på 10 år vunnit PriceWaterhouseCoopers Transparency Award som den mest transparenta NGO:n, samt varit nominerade varje år.
  • 2008 erhöll War Child Franklin and Eleanor Roosevelt Institutets Freedom from Fear Award.
  • 2012 mottog War Child Carnegie Wateler Peace Prize som delas ut av The Dutch Carnegie Foundation.
  • 2015 vann War Child, kategorin Best Co-Production vid holländska game awards. Priset fick man för e-learning-spelet skapat för barn som tvingats ur skolan.
  • I januari 2016 vann War Child Holland den prestigefulla Dream Fund från Holländska Postkodlotteriet för det nytänkande projektet Can’t Wait to Learn! Över sex miljoner kronor kan nu investeras så att det kommer utsatta barn till godo.
  • 2017 vann War Child The Jacob’s Foundation Award för “best practice” i fält: https://jacobsfoundation.org/en/awards/2017-best-practice-prize/
at
Laddar..