Historia

War Child: från musik i skyddsrum till internationell barnrättsorganisation

Program i fjorton länder

War Chid är en internationell biståndsorganisation med program i fjorton länder. Med en räckvidd på hundratusentals barn per år och stor expertis inom psykosocialt stöd. Det är War Child i dag. Men allt började i ett skyddsrum i en krigszon, med en ung kvinna som var fast besluten att ta kriget ur barn.

Jugoslaviska krigen

1992. Jugoslavien faller. En fruktansvärd konflikt blossar upp mellan de olika etniska grupperna i före detta Bosnien och Hercegovina. En konflikt som kommer att pågå i tre år och utsätter barn för etnisk rensning och folkmord.

War Child history - Balkan Kosovo_archive_??

Här började allt: musikworkshops i ett skyddsrum i Bosnien

Foto: War Childs arkiv

Oprichter NGO War Child Willemijn Verloop met team

War Child-kollegor 2000, överst till vänster ser vi grundaren Willemijn Verloop

Foto: War Childs arkiv

Skapa musik i ett skyddsrum

Nederländska Willemijn Verloop jobbar för en europeisk organisation som arbetar för fred i Balkan. I Bosniens ödelagda krigszon träffar hon den brittiske musikprofessorn Nigel Osborne. Tillsammans anordnar de terapeutiska musikworkshoppar för barn, i ett skyddsrum.

Organisationen bildas

Willemeijn bestämde sig för att utveckla konceptet att hjälpa barn i krig genom musik. Två år senare, 1995, bestämde sig Willemijn för att göra om War Child till en stiftelse hemma i Nederländerna och för att vidareutveckla de befintliga aktiviteterna till en organisation.

Rädd för monster

Tydligt fokus

War Child växer. I storlek, expertis och kännedom bland allmänheten. Vi blir aktiva i Asien, Afrika, Mellanöstern och Latinamerika. Vi är den enda internationella biståndsorganisationen som uteslutande arbetar för och med barn i krig. Genom psykosocialt stöd, utbildning och skydd stärker vi barn i krig och på flykt.

Anställda forskare

2015 startade vi ett eget forskningsprogram. Genom att vetenskapligt underbygga våra metoder kan vi föra dem vidare till andra. På så sätt ökar vi vår räckvidd och ännu fler barn i krigsområden får det specialiststöd de behöver.

War Child i Sverige

Den svenska insamlingsstiftelsen War Child fick sin stiftelseregistrering sista juni 2016. Och 90-konto senare samma höst. War Child Sverige finns till för att skapa uppmärksamhet kring barns situation i krig, att verka för konfliktdrabbade barns och ungdomars rättigheter samt att samla in pengar till War Childs verksamhet runt om i världen. Sedan 2018 driver vi även flera projekt för nyanlända ungdomar i Sverige. Här kan du läsa mer om våra program i Sverige.