Mado får en andra chans i Uganda

När rebeller invaderar den kongolesiska staden Goma i mars 2022 och tar Mados pappa som gisslan, vänds hennes värld upp och ner. "Vi har inte sett pappa sedan dess. Jag vet inte om han fortfarande lever", säger hon. På War Childs trygga plats i ett flyktingläger i Uganda deltar Mado i våra program. Här lär hon sig att övervinna sina mardrömmar och vågar drömma om sin framtid igen.
War-Child-Holland_Uganda_Safe-Spaces_Mado_1_220910

I mars flydde mado och hennes mor från rebellerna i kongo: "Jag vet inte om min far fortfarande är vid liv".

Foto: Andrew Pacutho

War-Child-Holland_Uganda_Safe-Spaces_Mado_14_220910

Mado deltar i våra program TeamUp och Can’t Wait To Learn på vår säkra plats

Foto: Andrew Pacutho

En mardröm

Det är mitt i natten när Mado först hör skottlossning. Hennes mamma berättar att det är rebellerna som invaderar deras stad. Nästa kväll tas Mados far som gisslan. Från och med då ligger hon vaken på nätterna och hör skott och brandbomber. Tillvaron har förvandlats till en mardröm. Mado och hennes mamma har inget val, de flyr till Uganda.

Flykt till fots

I tre dagar är de på flykt, till fots, ständigt rädda för att bli tillfångatagna. Mado och hennes mamma flyr genom trädgårdar, skogar och slutligen genom bergen. Övertrötta når de gränsområdena mot Uganda. Nästa dag passerar de äntligen gränsen till Uganda. "Vi var tvungna att göra ett covidtest först och sedan fördes vi till ett tillfälligt boende. Några dagar senare fördes vi hit", berättar Mado. "Hit" är ett flyktingläger i Uganda.

Minnen från hemlandet

Mados mamma berättar: "När vi kom till Uganda var Mado utmattad, ledsen och orolig. Här är vi äntligen i säkerhet, men tankarna på hennes far och hem är mycket tunga. Vi har förlorat så många människor. Mado saknar vårt vackra hem, kyrkan, sin familj och sina vänner i Kongo." I flyktinglägret har Mado deltagit i våra program TeamUp och Can't Wait to Learn i några månader nu.

En stor förändring

"I början vågade Mado inte gå till skolan. Nu går hon till skolan och tar till och med ledningen i sin kompisgrupp. Skillnaden är enorm", säger Jean Claude, War Childs handledare på plats. "Jag lär mig läsa och skriva med mina nya vänner - och matematik, som jag älskar mest", säger Mado entusiastiskt. I samma andetag fortsätter hon: "Efter skolan går jag till TeamUp. Jag blir alltid väldigt glad av aktiviteterna och lekarna. Då glömmer jag kriget för en stund och är lycklig."

War-Child-Holland_Uganda_Safe-Spaces_Mado_18_220910

Mado berättar stolt om att hon längtar efter att få lära sig saker och att matematik är hennes favoritämne.

Foto: Andrew Pacutho

War-Child-Holland_Uganda_Safe-Spaces_Mado_19_220910

War child’s handledare ser stor skillnad i Mado, delvis tack vare Can’t Wait to Learn och TeamUp.

Foto: Andrew Pacutho

En ny chans

Mados mamma ser också förändringen i sin dotter. "Jag blir så glad när jag ser hur glad min Mado är när hon deltar i War Childs program. Glädjen smittar. Det påminner mig om hur vi brukade samlas i Kongo och fira. Hon tycker om att vara aktiv varje dag, i fem timmar. Hon vill verkligen att jag ska sjunga, dansa och klappa med. War Child har gett oss en andra chans."

“Här i Uganda finns inga skott eller brandbomber."
Mado, 8 år.

Hjälp oss ta kriget ur barnen i jul

Mado är ett av 200 miljoner barn som växer upp i krig eller på flykt. Krig är hemska och skrämmande men vi vet också att barn är starka och modiga. Och med rätt stöd kan de växa upp till trygga vuxna. Med hjälp av psykosocialt stöd, utbildning och skydd ser War Child till att barnen får bearbeta sina upplevelser och bygga upp sin motståndskraft. På så sätt skapar vi en bättre morgondag, för barnen och världen.

Vi vill stötta så många barn som möjligt, men vi kan inte göra det på egen hand. Vi behöver din hjälp. Så att barn som Mado i Uganda, Liza i Ukraina och Adil i Libanon vågar drömma om en bättre framtid.