War Child Award 2023 tilldelas Vanna Rosenberg

19 november 2023

War Child Sweden_vanna2_231119
I år delades War Child Award ut för tredje året i rad under Considgalan i Stadshuset. Vinnaren av året pris är skådespelaren och barnboksförfattaren Vanna Rosenberg. Under hela sin karriär har hon jobbat mycket med barn- och ungdomskultur och de senaste åren har hon skrivit två inspirerande barnböcker varav den senaste skildrar barns situation i krig.

Hur känns det att tilldelas War Child Award?

– Det är fantastiskt fint! Om det finns någonting som jag strävar efter och som jag önskar är det att jag ska få skriva och nå ut till barn och möta dem på ett värdigt och inspirerande sätt. Jag kan inte tänka mig något finare än att bli uppmärksammad för att jag skriver något som kan ha en inverkan och sprider lite ljus och hopp.

Precis i början av året gav Vanna Rosenberg ut barnboken Stjärntecknarna, en ömsint och hoppfull berättelse om två barns utsatthet och öde i ett krig. För Vanna Rosenberg var det viktigt att skriva ur barnens perspektiv.

– Det är ett sätt att försöka trösta, inte bara mig själv utan också läsarna. Krig är en omöjlig situation. Jag kan inte beskriva vad de går igenom men jag ville berätta om det en människa rymmer, det ljusa och det goda, motsatsen till krig.

Trots det svåra temat ville Vanna göra berättelsen uthärdlig och skapa en empatisk och hoppfull skildring av människor. Hon beskriver det som en svår process och att balansgången är knepig när man skriver en bok om krig som ska läsas av barn.

– Det var svårt, jag ville absolut inte underskatta barnen som ska läsa boken. Jag har jobbat mycket för barn och unga i tv och har försökt ha med mig det jag lärt från det. Barn står inte ut med någon bullshit. Samtidigt vill jag att de ska känna sig trygga när de läser den här boken. Men det väckte många frågor; hur modig och fri kunde jag vara? Hur sorgligt och allvarligt det får vara?

Vanna Rosenberg har jobbat fram och tillbaka med boken under sex år. När kriget bröt ut i Ukraina var boken redan färdigskriven.

– Redan då sa min redaktör att den här boken känns extra viktigt just nu. Det är sorgligt att det ska behöva vara så men jag hoppas den kan fylla en större funktion. Som vuxen vill man ju gärna skydda sina barn men det är så viktigt att lyssna och fånga upp deras funderingar. Då tänker jag att boken kan vara en fin ingång till de samtalen.

Vad har du fått för respons när du har mött läsare?

– På bokmässan i Göteborg träffade jag en lärare som uttryckte sig så fint. Hon hade läst boken för sina elever och hade själv varit tveksam, kommer barnen palla det här eftersom boken tar upp så svåra saker. Men hon upplevde ett så bra gensvar. Eleverna var med och lyssnade, hade så många frågor, var så modiga och klarsynta. Det vi tror att barnen inte vet, vet de egentligen bättre än oss själva.

Vad har du för önskan för alla barn som lever i konfliktområden just nu?

– Det är en skrämmande tid och det rasar i en hela tiden just nu. Man vill bara skydda barnen, skapa en trygg och kärleksfull plats. Man skulle vilja backa så många band och ställa saker till rätta. Jag skulle vilja ge alla de barnen sammanhang där de kan få känna. Att de ska mötas av människor som ger dem de utrymmet.

I framtiden kan vi se fram emot fler barnböcker från Vanna Rosenberg.

– Jag har flera processer på gång. Det jag önskar att få göra mer är att faktiskt möta barnen och få berätta mina berättelser, det vore roligt!

War Child Sweden_stjarntecknarna_231119

Här kan du köpa boken Stjärntecknarna. För dig som är lärare och vill läsa boken för dina elever finns också en pedagogisk lärarhandledning här.