Walids berättelse – Back to the Future

22 november 2021

Walid, a participant in Back to the Future
Konst, oavsett form, kan förändra ett barns liv. Walid är ett syriskt flyktingbarn som växer upp i krig och för honom har teckning blivit en viktig resurs.

Walids berättelse

13-åringen delar stolt med sig av sina skisser och teckningar med sin engelsklärare i projektet ’Back to the Future’.

“Genom att rita upptäckte Walid hur han kunde uttrycka sina känslor med snabba och roliga övningar – och det har förändrat honom totalt! Jag är tacksam över att ha kunnat stötta honom i hans liv”, säger Rowayda – Walids lärare.

Efter sin fars död slutade Walid skolan i tidig ålder och började arbeta med allt han kunde hitta bara för att kunna hjälpa till att försörja sin familj. En dag bad hans lärare honom att genom illustrationer uttrycka sina tankar om familjemedlemmar, årstiderna, hans känslor och allt han önskade sig i sitt liv.

Med regelbunden övning hittade Walid sin passion för att rita. Han fann att han var bra på att förmedla sina känslor genom bilder, till och med sina syskons känslor. När han blev ombedd att rita, skulle Walid visualisera den lyckan och tillfredsställelsen han upplevde från denna aktivitet. Walid illustrerar inte bara, han förvandlar också sina skisser till en gissningslek tillsammans med sina syskon och har visat en positiv förändring i sitt lärande.

Walid har hittat den perfekta flykten för att ventilera och uttrycka sina känslor genom konst.

“Jag känner mig avslappnad och glad varje gång någon ber mig att rita"
Walid

Back to the Future är ett projekt som är finansierat av Europeiska Unionen genom EU Regional Trust Fund som svar på krisen i Syrien, och EU Madad-fonden. Det implementeras genom ett samarbete mellan AVSI Middle East, Terre des Hommes Italy i Libanon och War Child.