Att skapa fred genom sport

21 september 2023

War-Child-Colombia_Bogota_KNVB_Play-it-for-live-and-future_220712
Internationella fredsdagen är mer än bara en minnesdag. Händelserna den 21 september varje år ger nya idéer till internationella insatser för att ta itu med de problem som orsakas av våld och väpnade konflikter. War Child spelar sin roll genom att stödja ungdomar att ta ansvar för sina liv och hjälpa till att bygga mer rättvisa och fredliga samhällen. Ett sätt vi gör detta på är genom att utnyttja kraften i idrott.

Den 21 september varje år uppmärksammas FN:s internationella fredsdag. FN:s generalförsamling har förklarat att dagen ska belysa fredsidealen genom ett 24 timmar långt upphörande av våld runt om i världen.

Årets evenemang sammanfaller med ett toppmöte för att markera halvtid för de globala utvecklingsmålen, en internationell utvecklingsagenda som mer än 190 av FN:s medlemsländer har enats om. De 17 målen utgör ett ramverk för att, som det står i mål 16, skapa "fredligare, rättvisare och mer inkluderande samhällen, fria från rädsla och våld".

War Childs internationella program bygger på den globala utvecklingsagendan, med särskilt fokus på specifika mål som rör utbildning, ojämlikhet mellan könen och ungdomars välbefinnande.

Våra globala program tar sig många olika uttryck. I Colombia har vi utnyttjat idrottens kraft för att främja fred.

War Child Colombia Play it For Life participant balancing a football on his head

Fotboll ger ungdomar i Colombia ett alternativ till våld

War Child Colombia Play it For Life participants standing in a group on a football field

och hjälper dem att komma samman för att främja fred

Spela för livet

Förebyggande initiativ är särskilt viktiga i Colombia, där sprickorna efter den långa interna konflikten mellan väpnade grupper fortfarande märks av. Starka motsättningar mellan olika etniska och politiska grupper kvarstår och ungdomars möjligheter till utbildning eller sysselsättning är knappa, vilket gör att de riskerar att bli involverade i olagliga aktiviteter.

Som svar på detta har War Child utnyttjat idrottens kraft för att stötta unga människor att utveckla viktiga färdigheter och bli förändringsaktörer. I programmet "Play it For Life and Future" i landets huvudstad Bogota samarbetar War Child med det nederländska fotbollsförbundet KNVB för att utbilda ungdomar i viktiga livskunskaper.

I "World Coaches"-delen av programmet utbildar KNVB-instruktörer unga människor till att bli certifierade fotbollstränare. Programmet bygger på lärdomar från ett tidigare samarbete i Libanon. I SAHA-programmet deltog omkring 3 500 ungdomar från både värd- och flyktingsamhällen i fotbollsaktiviteter.

I Bogotá utbildades mer än 80 ungdomar till fotbollstränare, vilket reulterade i att hundratals fler barn och ungdomar nåddes.

Manuels berättelse

Manuel bestämde sig för att studera idrottsvetenskap och organisera sportevenemang i sitt samhälle, tills en kriminell grupps utpressning tvingade honom att sluta med sitt arbete. Manuel gav nästan upp sin dröm tills han började i vårt program. Nu har han mycket han vill åstadkomma.

"Jag har startat en idrottsskola som är mycket liten men växer snabbt", säger han. "Projektet var en av de mest ögonöppnande upplevelserna i mitt liv. Det förändrade mitt perspektiv på idrott och dess roll i samhället. Det är nu vår skolas uppdrag att främja positiv social förändring och utveckla professionella spelare."

“Projektet var en av de mest ögonöppnande upplevelserna i mitt liv."
Manuel, en ung tränare från vårt projekt Play it for Life and Future
War Child Colombia Play it For Life participant Manuel with diploma, standing alongside Johan Neeskens

Manuel med den holländska fotbollsstjärnan Johan Neeskens

Projektet Play it For Life and Future har nu avslutats. Mer information om våra pågående projekt i Colombia hittar du här.