Meningsfullt sportlov på Solvalla

4 mars 2022

Youth riding horse sulky on Solvalla in Sweden during Travkraft project
Under tre sportlovsdagar har War Child och Solvalla travskola arrangerat initiativet Travkraft. Tio ungdomar med erfarenhet av krig och konflikt har fått prova på att köra ponny och storhäst, delta i stallarbete och fått kunskap om travsport och hästar i stort. Målet har varit att stärka ungdomarna och ge dem nya erfarenheter genom en meningsfull sportlovsaktivitet.

Travkraft

Lägret på Solvalla har varit en ny erfarenhet för ungdomarna och en möjlighet att få inblick i och lära sig mer om en sport som kan vara ganska svåråtkomlig. De har fått lära sig om hästar och travsporten, men även delta i många praktiska moment så som att köra ponny, storhäst, arbeta i stallet och ta hand om hästarna. En viktig del i travlägret har även varit att lyfta den påverkan som djur kan ha på oss människor. Styrkan som ges av att ta hand om någon annan och den lugnande effekt som hästar kan ha på oss har också varit i fokus under veckan.

Youth taking care of horse on Solvalla during Travkraft project in Sweden

Foto: Solvalla

Mahdi, Murteza and Meysam during Travkraft project on Solvalla in Sweden

Mahdi, Murteza och Meysam

Foto: War Child

“Vi vill att den här sportlovsaktiviteten ska bidrar till att ungdomarna får nya färdigheter, stärker sin självkänsla och får något att vara stolta över. De lär sig också att övervinna rädslor och att hitta sätt att bearbeta sina upplevelser."
My Ahlqvist, Projektledare för Travkraft hos War Child

Aktiviteterna har mötts med stor entusiasm och nyfikenhet från deltagarna. För många var det första gången de var i kontakt med hästar medan andra hade en del vana sen tidigare. För många av ungdomarna som står utan arbete har lägret även öppnat upp dörrar inom en ny bransch där behovet av arbetskraft är stort. Meysam är en av ungdomarna som bara provat på att rida en gång tidigare men som fått upp ögonen för hästvärlden.

Youth with horse during Travkraft project on Solvalla in Sweden

Foto: Solvalla

Youth participants of project Travkraft on Solvalla in Sweden

Deltagarna på Travkraft

Foto: War Child

“Det var en helt otroligt upplevelse och hänga med hästar. De är väldigt lugna djur och känsliga. Jag fick lära mig hur de äter och hur ska man ta hand om dem."
Meysam