Gemensamt uttalande från 12 biståndsorganisationer – “Låt oss göra vårt jobb”

17 april 2025

Gazajuli24-websiteheader
Efter 18 månaders krig, ett ofattbart dödande av civila och biståndsarbetare, och nu en sex veckor lång total belägring, står det humanitära hjälpsystemet i Gaza inför en total kollaps. Tillsammans med elva andra organisationer vädjar War Child: låt oss göra vårt jobb.

En ny undersökning av tillgången till humanitärt bistånd, gjord med 43 internationella och palestinska organisationer som arbetar i Gaza visar att nästan alla, 95 procent, har tvingats avbryta eller drastiskt minska sina insatser sedan vapenvilan upphörde för en månad sedan. Och att omfattande och urskillningslösa bombningar gör det extremt farligt att röra sig i området.

Befolkningen i Gaza, i synnerhet kvinnor och barn, betalar priset. Familjer lever bland spillrorna av sina förstörda hem. Hungersnöd är inte bara en risk, utan utvecklas sannolikt snabbt i nästan alla delar av Gaza just nu. FN har varnat för att den humanitära krisen i Gaza är den värsta på 18 månader.

Sjukhusen har blivit bårhus, berövade sina möjligheter att hålla människor vid liv. Mer än 51 000 palestinier har rapporterats dödade. Ett av de sista delvis fungerande sjukhusen, Al-Ahli Arab Hospital i norra Gaza, bombades i söndags.

”Detta är ett av de värsta humanitära misslyckandena i vår generation. Varenda person i Gaza är beroende av humanitärt bistånd för att överleva. Denna livlina har helt skurits av sedan en blockad mot alla hjälpsändningar infördes av israeliska myndigheter den 2 mars. Vi har förnödenheter redo. Vi har utbildad medicinsk personal. Vi har expertisen. Det vi saknar är tillträde, eller en garanti från de israeliska myndigheterna att våra team kan utföra sitt arbete på ett säkert sätt. Möjligheten för människor att överleva håller nu på att glida utom räckhåll och det humanitära systemet är på bristningsgränsen”, säger cheferna för tolv bistånsorganisationerna i ett gemensamt uttalande.

Tjugofyra av de tillfrågade organisationerna rapporterade om ökade restriktioner i Gaza, vilket försvårar deras möjligheter att leverera bistånd. Nitton organisationer rapporterade att de hade material som fastnat utanför Gaza, totalt minst 9.000 pallar med hjälpsändningar.

Gaza har nu det katastrofala rekordet att vara den dödligaste platsen på jorden för biståndsarbetare. Vi kan inte arbeta under beskjutning eller vara tysta medan vår personal dödas.

Mer än 400 biståndsarbetare och över 1 300 sjukvårdare har dödats i Gaza sedan oktober 2023, trots att internationell humanitär rätt kräver att humanitär personal ska skyddas.

Attacken mot 15 palestinska sjukvårdare och räddningsarbetare, vars kroppar hittades begravda i en massgrav, utlöste global upprördhet, men många kränkningar och attacker rapporteras inte ens.

Trots förhoppningar om att den åtta veckor långa pausen av stridigheter skulle bli en vändpunkt har våldet mot civila och hjälparbetare bara förvärrats. Sedan de israeliska styrkorna återupptog bombningarna har minst 14 organisationer rapporterat att israelisk eld direkt eller indirekt träffat deras personal eller hjälpinrättningar.

Varje dag utsätts biståndsarbetare, varav majoriteten är palestinier, för angrepp, frihetsberövas, hindras eller dödas. Precis som varje dag ignoreras ostraffat regler som är avsedda att skydda civila i krig. När vår personal och våra partner, våra konvojer, våra kontor och våra lager beskjuts är budskapet högt och tydligt: inte ens livräddande bistånd skyddas längre. Detta är oacceptabelt.

Samtidigt har israeliska myndigheter föreslagit en ny tillståndsmekanism för leverans av bistånd i Gazasom FN:s generalsekreterare har beskrivit som ”att begränsa biståndet till den sista kalorin och det sista mjölkornet”. Denna mekanism skulle skapa ett farligt nytt globalt prejudikat och eliminera allt kvarvarande utrymme för att leverera bistånd oberoende av militära och politiska motiv. Nya visum- och registreringsregler för icke-statliga organisationer, baserade på vaga kriterier, kommer att censurera humanitär rapportering och hindra oss från att fullgöra vårt mandat.

Vi uppmanar alla parter att garantera säkerheten för vår personal och att tillåta säker och obehindrad tillgång till bistånd till och genom Gaza genom alla inresepunkter, och att världens ledare motsätter sig ytterligare restriktioner.

Vi uppmanar till skydd av civila och civil infrastruktur, inklusive sjukhus, skolor och skyddsrum, och till omedelbart återupprättande av grundläggande tjänster – vatten, elektricitet och sanitet – i enlighet med internationell rätt.

Vi kräver att gisslan friges.

Vi kräver att alla palestinier som hålls godtyckligt fängslade friges.

Vi kräver än en gång, med eftertryck, ett omedelbart och permanent eldupphör.

Humanitärt bistånd får aldrig användas som ett politiskt verktyg. Att rädda liv bör inte vara kontroversiellt. Krigslagar som utvecklats under århundraden för att styra uppförande och skydda civila bör inte förkastas nu.

Låt oss göra vårt jobb.

Signerat av:

  • INGER ASHING, CEO, Save the Children International
  • AMITABH BEHAR, Executive Director, Oxfam International
  • SEAN CARROLL, President and CEO, American Near East Refugee Aid (Anera)
  • STEVE CUTTS, interim Chief Executive Officer, Medical Aid for Palestinians (MAP)
  • NICOLAS DOTTA, CEO, Médecins du Monde Spain
  • JAN EGELAND, Secretary General, Norwegian Refugee Council (NRC)
  • REENA GHELANI, CEO, Plan International
  • MANUEL PATROUILLARD, Managing Director, Humanity & Inclusion - Handicap International
  • MORGANE ROUSSEAU, CEO, Médecins du Monde Switzerland
  • REINTJE VAN HAERINGEN, Chair - Executive Committee, CARE International
  • JOEL WEILER, CEO, Médecins du Monde France
  • ROB WILLIAMS, CEO, War Child Alliance

Redaktörens anmärkning:

  • En ny undersökning av 43 internationella och palestinska frivilligorganisationer som arbetar i Gazaremsan visade att 95 procent av dem antingen hade avbrutit eller minskat sina insatser i Gaza sedan de israeliska styrkorna återupptagit bombningarna.
  • Undersökningen visade också att minst 17 organisationer rapporterade förseningar eller avslag även under vapenvilan (före den förnyade belägringen den 2 mars).
  • Sju av de tillfrågade organisationerna rapporterade att israelisk eld direkt eller indirekt attackerat deras personal eller hjälpinrättningar.
  • Enligt undersökningen rapporterar minst 19 icke-statliga organisationer att de har gods som väntar utanför Gaza, inklusive minst 8 881 pallar med bistånd som fastnat i Jordanien, Egypten, Västbanken och Israel, inklusive: förnödenheter för psykosocialt stöd, sängkläder, hygienartiklar, ingredienser till varma måltider, skolmaterial, tält, brandsläckare och mediciner.
  • Minst 412 hjälparbetare har rapporterats dödade i Gaza sedan oktober 2023 (fram till den 9 april). Enligt Aid Worker Security Database har minst 61 biståndsarbetare dödats i Gaza sedan den 1 januari 2025.