Framtiden ser ljus ut för Amer

15 mars 2022

Amer in class 2 - War Child project Back to the Future
För sina lärare och klasskamrater på utbildningscentret “Back to the Future” i Ghazze i västra Bekaa är 12-årige Amer en anmärkningsvärd elev som sticker ut och drömmer stort.

Amers berättelse

Amer var sex år gammal och skulle precis börja i skolan när kriget bröt ut i hans hemland Syrien. Amer tvingades flytta med sin familj till Libanon och hans framtid och rätt till utbildning äventyrades.
– Amer är den yngsta av tre syskon. På grund att vi behövde fly kunde ingen av dem söka en ordentlig utbildning, säger Amers mamma.

Även om Amer hade svårt att läsa och skriva på arabiska och inte hade några tidigare kunskaper i något annat språk, önskade hans mamma att hennes son skulle få en andra chans. Amer skrevs därför in i utbildningsprogrammet “Back to the Future” för att lära sig arabiska, engelska och matematik. Tre månader senare började han göra framsteg när det gällde att läsa och skriva på arabiska och han började även bekanta sig med det engelska språket. 
– Mina lärare hjälpte mig att övervinna alla de svårigheter jag hade. Jag känner mig mer bekväm med att läsa högt på lektionerna, och jag har övat på att skriva på arabiska när jag arbetar med extrauppgifter hemma. När jag blev bättre började jag även se fram emot att gå i en offentlig skola under de kommande åren, säger Amer.

När Amers mamma berättar om programmet så lyfter hon även vikten av det psykosociala stöd som Amer också får på centret.

“Jag märkte stora positiva förändringar i Amers personlighet. Han blir mer självständig och öppen om sina känslor och engagerar sig i sin utbildning."
Amers mamma

Back to the Future är ett projekt som är finansierat av Europeiska Unionen genom EU Regional Trust Fund som svar på krisen i Syrien, och EU Madad-fonden. Det implementeras genom ett samarbete mellan AVSI Middle East, Terre des Hommes Italy i Libanon och War Child.

Amer heter egentligen något annat.