Bilals berättelse

16 december 2021

Bilal, participant in BTF project
Möt Bilal. Han är 5 år och ett av de gladaste ansiktena som deltar i Early Childhood Education (ECE) programmet under Back to the Future-projektet. Bilals äldre bror deltog i den första fasen av projektet och därefter gick han vidare till en kommunal skola. Detta uppmuntrade hans mor att också registrera Bilal.

Bilal har uttalssvårigheter. Under vår uppsökande verksamhet upptäcktes det av vår Inclusion Officer och Bilal remitterades till en logoped.

Efter en bedömning bekräftades Bilals behov av tal- och språkterapi två gånger per vecka. Under sessionerna arbetar terapeuten på hans ordförråd, uttal, visuellt minne, tydlighet i uttryck, förmågan att formulera tydliga meningar och även övningar för tungan.

Bilal visar stora framsteg. Hans självkänsla har förbättrats, och han stammar nu mindre jämfört med tidigare.

Sessionerna ges till barnen i en privat miljö. Bilals mamma följer med honom till sessionerna via privat färdtjänst som också omfattas av projektet. Dessutom får hon övningar att genomföra med Bilal hemma.

Under Back to the Future-projektet hänvisas cirka 350 barn med inlärningssvårigheter till specialiserade tjänster.

“Bilals framsteg gick mycket snabbt. Han kan nu också berätta en tydligare berättelse."
Bilals terapeut

Back to the Future är ett projekt som är finansierat av Europeiska Unionen genom EU Regional Trust Fund som svar på krisen i Syrien, och EU Madad-fonden. Det implementeras genom ett samarbete mellan AVSI Middle East, Terre des Hommes Italy i Libanon och War Child.

Bilal heter egentligen något annat.