Att våga räcka upp handen

9 februari 2022

Girl raising hand
I dag är det dags att lära sig om former och färger. Sara sitter i en klass med cirka 20 barn och räcker upp handen för att svara på lärarens fråga. Det här är samma tjej som för ett år sedan knappt ville delta, och absolut inte svara på några frågor. Men mycket har förändrats sedan hon började delta i utbildningsprogrammet Back to the Future.

Saras berättelse

Det var våren 2021 när telefonen ringde på utbildningsprogrammets kontor. Det var Saras mamma. Hon hade hört mycket gott om Back to the Future från grannar och släktingar och hon undrade om hon kunde registrera sin dotter. Sara var fem år och hon hade aldrig gått i skolan förut. Några dagar senare fick Sara en plats i programmet för de yngsta, Early Childhood Education Program (ECE).

Den speciella Back to the Future-bussen hämtar Sara från hennes hem och kör henne sen tillbaka på eftermiddagen. Till en början så interagerade Sara aldrig med sina vänner på bussen. Och det var samma i klassrummet, under mellanmålsrasterna, på konstklasserna och till och med hemma. Hon var alltid ganska tyst och blyg.

Läraren märkte såklart detta och förstod att Sara behövde lite extra stöd för att stärka självförtroendet. - Först ville Sara inte ens säga sitt namn när alla presenterade sig för klassen. Men efter lite tid och tålamod började hon delta mer och strax ville hon till och med gå fram till svarta tavlan. Det är fantastiskt vilka framsteg hon gjort, säger hennes lärare.

Utbildning är inte bara ett sätt att få skriv- och läsförmåga. Det är så mycket mer än så. Det stärker självförtroendet och ger barnen modet att delta, umgås och uttrycka sig. Att våga räcka upp handen nu är att våga göra sig hörd i framtiden.

“Sara var väldigt blyg och innan hon började gå till centret ville hon aldrig gå någonstans om inte jag var med. Nu är hon modigare och mer självsäker. Jag behöver aldrig väcka henne och pressa henne för att göra sig redo att gå till lektionerna, hon går alltid upp tidigt, gör sig redo och väntar ivrigt på bussen."
Saras mamma, som själv deltagit i Psykosocial Support Sessions (PSS) för föräldrar

Back to the Future är ett projekt som är finansierat av Europeiska Unionen genom EU Regional Trust Fund som svar på krisen i Syrien, och EU Madad-fonden. Det implementeras genom ett samarbete mellan AVSI Middle East, Terre des Hommes Italy i Libanon och War Child.

Sara heter egentligen något annat.