Alexandra Pascalidou blir ny ordförande för War Child

6 maj 2024

War Child Sweden_Alexandra_240506
Alexandra Pascalidou tillträder nu som ordförande för War Child Sverige. Hon kommer senast från rollen som ordförande för UN Women Sverige och är bokaktuell med ”Var är papporna” som skildrar pappornas roll i gatuvåldet och skjutningarna i Sverige. Samtidigt väljs Susanne Carlzon in som ledamot. Susanne har tidigare varit verksamhetschef på Drottning Silvias stiftelse Care About the Children.

Alexandra Pascalidou är journalist, författare, dramatiker, föreläsare och en flerfaldigt prisbelönt människorättskämpe. Jämställdhet och mångfald har alltid varit viktiga teman i Pascalidous arbete och hon har publicerat flera kritikerrosade böcker där hon ger en röst åt dem som sällan hörs.

Ordförandeposten i War Childs styrelse ser hon som en möjlighet att fördjupa sig i barnrättsfrågan och samtidigt fortsätta kampen för mångfald och jämställdhet.

– Det känns väldigt hedrande att få bli ordförande i War Child Sveriges styrelse. Vi behöver värna och värdesätta barns liv, deras välmående och deras mänskliga rättigheter. Inte minst för att skapa en fredlig framtid för oss själva och våra barn. Jag ser fram emot att få bidra med min kunskap och erfarenhet för att bidra till en bättre framtid för barn och unga som lever i krig och på flykt, säger Alexandra Pascalidou.

Alexandra Pascalidou har både nominerats och prisats för sina gärningar som journalist och sitt arbete för kvinnors rättigheter. Hon har bland annat belönats med Roks pris för årets kvinnogärning, Bellmanpriset och Stora feministpriset.

Susanne Carlzon, tidigare verksamhetschef på Drottning Silvias stiftelse Care About the Children, väljs också in som styrelseledamot. Susanne har lång erfarenhet inom sektorn och har bland annat suttit i Postkodlotteriets styrelse och varit chef för Monica och Carl- Axel Ekmans Insamlingsstiftelse.

– Jag är väldigt glad att både Alexandra och Susanne tackat ja till styrelseuppdraget. War Child lyfter fram den utsatta situation som barn i krig lever i men vi visar också att det går att göra en skillnad. Jag är övertygad om att Alexandra kan spela en viktig roll i att uppmärksamma War Child som en väsentlig barnrättsaktör i Sverige och att Susannes tidigare erfarenheter kommer vara högst relevanta för utvecklingen av verksamheten”, säger Peter Brune, generalsekreterare för War Child Sverige.

Alexandra Pascalidou tar över som ordförande efter Nisha Besara, som varit ordförande sedan 2022.

Foto: Thron Ullberg