ALAA (11) ÅTERUPPBYGGER FAMILJEBAND GENOM VÅRT DEALS-PROGRAM

Alaa flydde från Syrien för åtta år sedan tillsammans med sina föräldrar och två bröder. Sedan dess har hon bott i Jordanien, nära huvudstaden Amman. Alaa saknar Syrien, men hon är glad över att känna sig trygg och fri. "Varje dag deltar jag i War Childs verksamhet", säger hon. "Jag lär mig något nytt varje dag..."
Alaa uit Syrië tekent iets op het bord_War Child Jordanië_180423

ALAA DELTAR I AKTIVITETER FÖR ATT FÖRBEREDAS INFÖR SKOLAN.

Foto: War Child UK

Påverkade av våld

Kriget i Syrien var svårt för hennes föräldrar, men särskilt svårt för Alaa och hennes bröder. Alaas pappa berättar: "Våldet påverkade vår familj mycket. Psykiskt, menar jag. Det påverkade min fru och mig, men framför allt våra barn. När vi kom till Jordanien hade vi alla svårt att lämna vårt tält. Vi vågade inte längre lyssna på radion eftersom det bara var dåliga nyheter. Alla här, alla grannar, var väldigt snälla mot oss, men vi var traumatiserade och ville inte gå ut. Jag blev deprimerad och min fru och mina barn var också olyckliga."

Alaas berättelse

Programmet för livskunskap i nödsituationer

Några månader efter ankomsten började Alaa och hennes familj delta i vårt program för livskunskap i nödsituationer: DEALS. Med våra insatser hjälper vi flyktingbarn och deras familjer att övervinna sina traumatiska upplevelser. Tillsammans med lokala partnerorganisationer erbjuder vi psykosocialt stöd, utbildning och skydd. Genom att tillhandahålla expertvård i rätt tid kan vi förhindra ytterligare psykiska skador för konfliktdrabbade familjer.

War Child facilitators_I Deal helpen kinderen_War Child Jordanië_180423

DEAL-INSATSERNA ERBJUDER PSYKOSOCIALT AKUT STÖD FÖR HELA FAMILJEN.

Foto: War Child UK

Girls in nursery in a refugeecamp in Jordan playing_War Child Jordan_180423

FLICKOR FÅR UTBILDNING OCH KAN LEKA PÅ ETT SÄKERT SÄTT IGEN.

Foto: War Child UK

Stärker barn och familjer

War Child ger psykosocialt stöd genom kreativa och rekreativa aktiviteter och ger barnen och deras familjer möjlighet att dela och bearbeta sina erfarenheter. Var och en av våra I Deal-insatser är skräddarsydda för deltagarnas behov. Alaas far förklarar hur våra Parent Deals hjälpte honom. "I början hade jag mina tvivel - vad hjälper en session, tänkte jag", säger han. "Men till slut gick jag dit och kände genast en stor lättnad. Något inom mig förändrades."

“"Jag kunde slappna av bättre och släppa all negativ energi, trötthet och smärta.""
Alaas mamma
Meisjes die een dansje opvoeren in Jordanie_War Child Jordanië_180423

ALAA OCH HENNES VÄNNER UPPTRÄDER MED DANS

Foto: War Child UK

“"Alaa är smartare än vi alla! Hon har lärt sig så mycket på War Child.""
Alaas pappa

''Jag lär mig något nytt varje gång''

Hans dotter Alaa drar också nytta av våra I Deal-sessioner. Alaa: "Jag går till War Child varje dag, även på helgen. Jag vill aldrig vara sjuk, för då kan jag inte gå till War Child. Alla där är så trevliga och gulliga och varje gång lär jag mig något nytt. Det går mycket bättre hemma också - mina föräldrar pratar mer med mig och mina bröder. Vi bråkar mycket mindre."

Förutom psykosocialt stöd erbjuder vi även catch-up-utbildning för barn som Alaa, för att förhindra att de hamnar på efterkälken och för att de ska kunna återvända till skolan snart efter krigets slut. Alaa berättar stolt om hur War Child lärde henne att skriva snyggt. Hennes far skämtar och tillägger: "Alaa är smartare än vi alla! Hon brukade vara väldigt tyst, men hon har lärt sig så mycket på War Child och är nu mycket mer självsäker."

*Alla namn i den här berättelsen har ändrats för att bevara säkerheten för de barn som deltar i våra program.