warchild

War Childs satsar på Södertälje

September 9, 2019

Under 2018 startade War Child upp två projekt för nyanlända ungdomar i Södertälje, ett tillsammans med Scania och Södertälje kommun samt ett tillsammans med Friskis&Svettis. Under 2019 satsar War Child stort på möjligheten att påbörja nya projekt i området. Therese Carlbrand har nyss börjat arbeta som projektledare hos War Child för att driva detta viktiga arbete framåt.

Just nu jobbar Therese bland annat med att försöka kartlägga hur det ser ut för nyanlända ungdomar i Södertälje.
– Det händer mycket i Södertälje just nu och det är inte helt lätt att få en överblick över vilka projekt det finns för nyanlända i Södertälje. Kommunen har tagit emot väldigt många nyanlända och det är såklart en utmaning att skapa en trygg och inkluderande tillvaro för dem. Men det känns också väldigt spännande, det finns mycket att göra, säger Therese Carlbrand.

I projektet Together som just nu är inne på sin andra omgång får anställda på Scania chansen att vara mentorer till nyanlända ungdomar. Projektet inleds med åtta träffar där ungdomar och mentorer får lära känna varandra i grupp. Efter det delas de upp i par för ett fortsatt mentorskap.
– Det är fantastiskt att ett stort företag som Scania engagerar sig i sitt lokalsamhälle på det här sättet. De är otroligt engagerade och proffsiga och det är väldigt roligt att jobba med dem.

Therese fick upp ögonen för humanitärt arbete under en volontärresa till Filippinerna 2011. Sedan dess har hon studerat diplomati och internationella relationer samt konfliktstudier i London. Väl hemma i Sverige fick Therese en praktikplats på UD och samtidigt började hon arbeta som koordinator för War Childs projekt i Södertälje. Idag jobbar hon heltid som projektledare och ser fram emot att försöka bredda War Childs insatser i Södertälje.
– Södertälje är en väldigt rolig kommun att jobba med. Det finns många spännande aktörer och jag tror att vi genom smarta samarbeten kan skapa förändring för ungdomarna men också för hela samhället, berättar Therese.

Vad är det roligaste med att jobba i Södertälje?
– Det roligaste är helt klart att träffa alla ungdomar! Lära känna deras olika personligheter och ta del av deras erfarenheter. Sen känns det såklart roligt att jobba med något meningsfullt och försöka bidra till att förenkla integrationsprocessen för ungdomar i Södertälje.

En önskan från många ungdomar är att få bra kontakter och vägar in i arbetslivet.
– Därför är det extra roligt att fem av ungdomarna som deltog i den första omgången av Together faktiskt fick möjlighet att sommarjobba på Scania. Ett av målen med mitt jobb är att utveckla nya projekt som möter ungdomarnas behov, dels i Södertälje men långsiktigt även i övriga Sverige, säger Therese.

Här kan du läsa mer om våra projekt i Södertälje.

TILLBAKA TILL NYHETER

Laddar..