warchild

War Childs rapport presenterad på svenska ambassaden i Kinshasa

May 30, 2018

War Childs uppmärksammade studie Tug-of War: children in armed groups in DRC släpptes förra veckan på ett event arrangerat tillsammans med svenska ambassaden i Kinshasa. Studien, som genomförts tillsammans med professor Bavon Mupenda, utreder varför barn och unga “frivilligt” väljer att gå med i väpnade grupper.

 

150 barn och 80 vuxna i norra och södra Kivu, ett område i Demokratiska Republiken Kongo, har intervjuats. Även om tvångsrekrytering numera tillhör undantagen, så går barnen med i grupperna som en följd av väldigt begränsade alternativ, livsval och framtidsutsikter. För att undvika detta behöver det preventiva arbetet stärkas och man måste också arbeta community-baserat, med de vuxna kring barnen. Utmaningarna är självklart stora. War Child finns på plats i Kongo sedan 2003. Vårt arbete, som fokuserar på psykosocialt stöd, skydd och utbildning, är livsviktigt för många barn. Men mer behöver göras! Och vi måste gemensamt med andra aktörer hitta starka, effektiva lösningar.

Med på presentationen var Gufran Al-Nadaf, Sveriges ambassadör för barn i krig och väpnade konflikter. Gufran höll ett mycket starkt tal kring barns rättigheter och samhällets skyldigheter. Bland åhörarna satt många ambassadörer, personer från andra barnrättsorganisationer och journalister. Även ett par ministrar från den kongolesiska regeringen! Vi är mycket glada över att rapporten – och vårt arbete i Kongo – får så mycket uppmärksamhet. Ett varmt tack till ambassaden för deras generösa stöd.

Nedan hittar du några länkar till tidningar som uppmärksammat rapporten:

Daily Mail, as well as Africa News, Daily Nation, Nigeria News, Nigeria Today, Daily Monitor, Independent Uganda, World News, Ghana Nation, Modern Ghana

 

Intresserad av rapporten? Maila oss på info@warchild.se

TILLBAKA TILL NYHETER

Laddar..