warchild

War Child rapport om den humanitära situationen i Mosul

August 18, 2017

War Child har nyligen släppt en rapport över det humanitära läget i och omkring Mosul i Irak. Rapporten tittar närmare på den utsatta situation som hundratusentals barn och ungdomar befinner sig i. Trots att slaget om Mosul är över finns det betydande risk för att barn och ungdomar far illa, framförallt för de barn som tidigare tvångsrekryterats av den Islamiska Staten (IS).

Rapporten tittar närmare på faran med att inte ta barnens traumatisering på allvar. Under IS belägring fick barn och ungdomar uppleva sådant som inget barn någonsin ska behöva uppleva. Barn har fått bevittna sina nära och kära avrättas och själva blivit använda som mänskliga sköldar. Unga flickor har sålts som sexslavar, många av dem är fortfarande försvunna, och pojkar i skolåldern har antingen fått delta i, eller bevittna, offentliga avrättningar.

Rapporten tar även upp att utbildningssystemet i landet är i ruiner. War Child uppmanar de irakiska myndigheterna att de hundratusentals barn som missat flera år av skolgång prioriteras, så att de får möjlighet att återvända till sin utbildning och chans till en riktig framtid.

TILLBAKA TILL NYHETER

Laddar..