warchild

War Child och Friskis&Svettis stöttar nyanlända ungdomar

October 10, 2018

Peder Johnson, vd på Friskis&Svettis Södertälje och Emilia Molin, generalsekreterare på War Child.

Nu inleder War Child tillsammans med Friskis&Svettis Södertälje projektet Naturkraft. Målet med initiativet, som finansieras av Postkodstiftelsen, är att stärka nyanlända ungdomar så att de kan växa upp till trygga, självständiga vuxna i ett nytt land. 

I projektet Naturkraft får nyanlända ungdomar och ledare från Friskis&Svettis tillsammans utforska den svenska naturen. Genom engagerande aktiviteter så som vandring, skridskoåkning och kajakpaddling utvecklas ungdomarna till tryggare individer. Projektet avslutas med en flerdagars hajk med övernattning. Målet är att ungdomarna själva ska känna sig bekväma att vistas i skog och mark samt få insikt i den positiva inverkan som naturen har på vårt psykiska välmående.
– Vi är otroligt glada att kunna stötta nyanlända ungdomar och hjälpa dem att hitta kraft i den svenska naturen, säger Emilia Molin, generalsekreterare på War Child. Att vi dessutom får göra det med två så fantastiska partners som Friskis & Svettis och Postkodstiftelsen gör det extra roligt.

War Childs evidensbaserade metoder för psykosocialt stöd är välbeprövade och har utvecklats i fält under mer än 20 år. Genom att kombinera psykosocialt stöd med natur och motion vill War Child och Friskis&Svettis ge de unga verktyg för ett ökat psykiskt välmående och en starkare motståndskraft mot framtida utmaningar.

Ledarna från Friskis&Svettis genomgår en gedigen utbildning hos War Child som ger dem insikt i ungdomarnas situation och kunskap om War Childs metoder. Några av de teman som är centrala i projektet är samarbete, respekt, stresshantering och vänskap.
– Det känns oerhört spännande och roligt att kunna få erbjuda våra nyanlända ungdomar det finaste vi har – rörelseglädje och vår svenska natur. Att få göra genomföra det med War Child och tack vare Postkodstiftelsen känns fantastiskt kul, säger Peder Johnson, vd på Friskis&Svettis Södertälje.

Projektet som nyligen inletts och kommer att pågå fram till juni 2019 är ett av de utvalda i Postkodstiftelsens satsning på psykisk hälsa.
– Psykisk ohälsa angår alla och måste utmanas! För nyanlända barn och ungdomar är just psykisk ohälsa en av de största hälsoriskerna. Vi är därför stolta över att stötta War Child, som tillsammans med Friskis&Svettis Södertälje kommer att bidra till att nyanlända barn och unga får psykosocialt stöd och deltar i återkommande träffar med motion och vistelser i naturen, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

TILLBAKA TILL NYHETER

Laddar..