warchild

“Vi märker att vissa barn börjar bete sig mer aggressivt, medan andra barn blir väldigt tystlåtna och introverta”

September 3, 2019

Krig lämnar ärr hos barn, både fysiska och psykiska. Den fysiska påverkan hos barnet är enkel att känna igen – en förstörd skola, sönderrivna kläder eller en brinnande by. Men den psykiska påfrestningen hos barnet väcker fler frågor.

Kenneth Miller, som är forskare och psykolog hos War Child, vet hur svårt det kan vara att fastställa exakt hur barn hanterar sina erfarenheter. Det beror på vad de har råkat ut för och om de kan räkna med emotionellt och praktiskt stöd. Dessutom har varje barn unika sårbarheter och styrkor.
– Vad vi kan fastställa är hur ett barns hjärna svarar på extremt stressade situationer. Om barnet till exempel förlorar sina föräldrar eller fruktar för sin säkerhet eller sitt liv en längre tid, kan barnens hjärnor gå in i ett slags nödläge, berättar Kenneth Miller.

– Hjärnans hotsystem är permanent påslaget och kroppen översvämmas med stresshormoner. På kort sikt är inte detta så skadligt, eftersom systemet finns till för att hjälpa dig överleva när du är i fara.

Men om den stressfyllda situationen finns kvar hos barnet, är det stor risk att det blir skadligt.
– Din emotionella och fysiska hälsa försämras. Bland barn kan denna typ av långvarig stress leda till toxisk stress, som forskarna kallar det. Kroppen och sinnet blir utbränt, immunförsvaret försämras och hjärnan kan bli skadad. Vi känner igen denna skada på hjärnan i barnens beteende. De har mardrömmar, förlorar aptiten och börjar helt plötsligt kissa i sängen. Vi märker att vissa barn börjar bete sig mer aggressivt, medan andra barn blir väldigt tystlåtna och introverta.

Lyckligtvis behöver denna skada inte vara permanent.
– Alla barn som utsätts för traumatiska upplevelser utvecklar inte psykologiska trauman, depression eller psykologiska störningar. Däremot är kaoset som ett krig innebär extremt stressande för ett barn. Men barn är mer motståndskraftiga än du kanske tror, berättar Kenneth.

– I War Childs program arbetar vi mycket med denna motståndskraft. Vi lär barn att lita på sig själva och sin miljö och vi stärker deras sociala färdigheter. Genom att delta i kreativa aktiviteter kan barn låta sina negativa upplevelser vila. Samtidigt fortsätter vi att utvärdera våra program och utveckla dem. Detta för att vi, trots att det inte finns någon enkel lösning, vet att med det rätta stödet kan de flesta barn övervinna sina motgångar.

TILLBAKA TILL NYHETER

Laddar..