warchild

Vårt arbete efter explosionen i Beirut

August 7, 2020

 

STÖTTA VÅRT ARBETE I BEIRUT GENOM ATT SWISHA TILL 900 55 47 – MÄRK GÅVAN MED “BEIRUT”.

War Child är djupt bedrövade över explosionen i Beirut. Vårt Beirut-kontor är tillfälligt stängt men vi fortsätter att stötta drabbade.

Den massiva explosionen som skakade Beirut i tisdags har skapat förödelse i staden. Över 300 000 personer har blivit hemlösa efter att deras hem förstörts. Den stress och osäkerhet som befolkningen redan levde med har nu ökat drastiskt, menar Ahmad Jaber, kommunikationsansvarig på War Child i Libanon.

– Vi kämpade redan med att hantera pandemin och den värsta ekonomiska krisen landet någonsin genomgått, säger han. Och nu detta. Hela staden ligger i ruiner med glassplitter och spillror överallt. Jag vet inte hur vi ska klara av det här.

Invånarna känner stark oro. 

– Mina barn sov inte alls i natt. Istället frågade de om och om igen ifall det skulle bli krig igen, säger Ghada Tawbeh, programchef på War Child i Libanon. Jag visste inte var vi skulle ställa oss när explosionen inträffade. Jag höll bara min dotter hårt i handen och bad.

I skrivande stund håller War Child kontor i Beirut stängt. All personal befinner sig i säkerhet och i princip fysiskt oskadda, men några har fått mindre skador. Alla hanterar traumat som uppstått i samband med explosionen och dess efterverkningar. Vi håller nära kontakt med all personal samtidigt som vi tillsammans med resterande hjälporganisationer i Libanon arbetar med att förstå hur omfattande förstörelsen har blivit och utröna hur vi bäst kan stötta människor som drabbats av katastrofen.

Möter akuta behov

För att möta de akuta behoven har vi satt ihop ett volontärteam. Igår (torsdag) arbetade volontärerna med att städa i områdena Gemmayze och Mar Mikhael som gränsar till hamnen, där explosionen ägde rum. Teamet är också del av en grupp organisationer som fokuserar på psykisk hälsa, och som erbjuder akut psykosocialt stöd till de som behöver det. Vi fokuserar framförallt på stöd till barn och vårdnadshavare som påverkats av explosionen. För att våra kunskaper ska användas så effektivt som möjligt samarbetar vi med både andra organisationer såsom libanesiska Röda Korset och med statliga myndigheter. 

Utöver att ge psykosocialt stöd söker vi också nya sätt för att erbjuda skydd. War Childs personal öppnar, precis som många libaneser och personal från andra organisationer, upp sina egna hem för de som förlorat sina. Vi arbetar även med att identifiera, hänvisa och skjutsa familjer i behov av boende till staden Baalbek som ligger omkring 8 mil nordöst om Beirut, där ett antal hjälporganisationer håller på med att sätta upp provisoriska läger. I lägren erbjuds människor även mat, medicinska förnödenheter och annan humanitär hjälp.

Inom de närmsta veckorna väntas matbrist uppstå. Då kommer vi att hjälpa till att dela ut mat och lindra nöden på andra sätt, till exempel genom checkar att handla för.

Det betydande arbete vi gör är viktigare än någonsin i tider av kris och Covid -19. Vi behöver ditt stöd.

Här kan du läsa mer om utvecklingen och hur vårt team på plats arbetar för att hjälpa de mest utsatta.

TILLBAKA TILL NYHETER

Laddar..