warchild

“Utbildning är det bästa man kan få i livet”

May 22, 2021

Kamil är en av deltagarna i projektet Back to the Future. I skuggan under ett bananträd spenderar Kamil tiden med att lära sig och leka med sina sju syskon. Den 12-åriga pojken anlände till Libanon med sin familj 2016 efter oroligheterna i Syrien och bosatte sig i ett tältläger i Jbeil (Byblos). Vid ankomsten fick familjen svårigheter att registrera barnen i skolan. Mamman informerades om att skolorna har nått sin maximala kapacitet.
– Så många från den syriska befolkningen var i Libanon, berättar hon.

Eftersom barnen inte gick i skolan tidigare var det andra hindret barnens utbildningsnivå i förhållande till deras ålder.

Efter att hon hörde talas om programmet Back to the Future genom sina grannar, kontaktade Kamils mamma de ansvariga för projektet och hennes son registrerades snabbt efter ett besök av programmets personal.
– Det var inte några som helst problem under registreringsprocessen, säger hon.

Just nu deltar Kamil i Basic Literacy and Numeracy Program (BLN) och får sina lektioner på sin mammas telefon via ett internetpaket som tillhandahålls av initiativet. Han studerar matematik, arabiska och franska.
– Jag gillar att lära mig, jag gillar att bli utbildad. Min dröm är att bli hjärtkirurg, att hjälpa människor, berättar han.

Eftersom Kamil lär sig på distans har lektionerna blivit en aktivitet för hela familjen. Hans systrar, som för närvarande inte är en del av programmet eftersom de är för unga, deltar också i lektionerna som skickas ut.
– Min dröm är att mina barn ska få utbildning. De kommer ha my mycket nytta av att kunna läsa, säger Kamils mamman.

Kamil visste inte hur man läste och skrev i början, men hans mamma ser verkligen stora framsteg. Hon berättar att när Kamil följer med henne till affären så kan han göra räkna ihop hur mycket som ska betalas och hur mycket att han ska få tillbaka.

För henne är det ett bra exempel på hur lärande kommer att skydda sin son från att till exempel bli lurad på pengar i framtiden.
– Utbildning är det bästa man kan få i livet!

Back to the Future är ett projekt som är grundat av European Union i Libanon, EU Regional Trust Fund in resons to the Syrian crisis och EU Madad. Det implementeras genom ett samarbete mellan AVSI Middle East, Terre des hommes Italy in Lebanon och War Child.

Kamil heter egentligen något annat.

TILLBAKA TILL NYHETER

Laddar..