warchild

Redan nu växer över 200 miljoner barn upp i krig. Genom kriget i Ukraina drabbas återigen stora grupper barn av väpnad konflikt. Miljontals människor flyr just nu från Ukraina, de flesta är kvinnor och barn. War Child finns på plats med psykologisk första hjälpen och ser till att barn och familjer får stöd snabbt. Just nu behöver vi ditt stöd för att kunna stötta fler barn.

Vad gör War Child?

War Child stöttar lokala volontärer och ideella organisationer som verkar i gränsregionerna mot Ukraina. De började arbeta direkt när kriget bröt ut och gör ett fantastiskt jobb. Men många saknar fortfarande specialistkunskapen för att stötta barn som drabbats av krig. War Child finns på plats och tillhandahåller utbildningar i psykologisk första hjälpen för dessa organisationer. Vi skapar även säkra platser för barn. Vi lägger extra stor vikt vid att skydda barn mot utnyttjande och övergrepp. Till att börja med fokuserar vi våra akuta insatser på Rumänien och Moldavien – låginkomstländer som har få resurser för att kunna ta hand om flyktingar. Under tiden arbetar vi aktivt med att hitta sätt att stödja barn som stannat kvar i Ukraina mitt i kriget.

”Barnen som flydde under krigets första timmar behövde inte uppleva mycket våld. De är förvirrade, de vill åka hem – men de verkar inte ha allvarliga trauman. Idag börjar detta förändras…. De stora problemen har bara börjat.”

Eugenia Matuadinae, barnpsykoterapeut

Hur ser situationen ut?

Miljontals människor passerar nu över gränsen och även om de är i säkerhet nu så finns de skrämmande upplevelserna kvar. De flesta som flyr är mammor med små barn. Barnen är trötta efter den långa resan och många har bär med sig några favoritleksaker i egna ryggsäckar. Vissa har med sig en katt eller kanin i bur. Det är inte så lätt att förstå vad som händer och många vill helst åka hem. I stället samlas de i brandförsvarets röda minibussar eller en gul skolbuss, som kör dem till akut ordnade boenden: en gymnasieskola där gymmet är fullproppat med sängar, plasttält uppsatta på den lokala fotbollsplanen. Volontärer lagar mat, sätter ihop sängramar delar ut hygienkit och färgpennor och. Många är oroliga för vad som kan hända härnäst.

Hjälp oss stötta så många barn det bara går.

Läs TT:s intervju med War Childs internationella kommunikationschef Bart Raijs som varit på plats i gränsområdet.

14 april

Barnskyddsspecialisten Marianna Närhi anländer till Moldavien samtidigt som biståndsarbetare på plats varnar för en eskalerande utsatthet för flyktingar. Tillsammans med en grupp av War Child-experter ger hon utbildning och vägledning till lokala organisationer utifrån mer än 25 års erfarenhet av att stötta barn i krigsdrabbade områden. Läs mer här.

 

 

Bankgiro 900-5547, märk din gåva med ”UKRAINA”.

Gåvor från utlandet kan överföras till:

Insamlingsstiftelsen War Child

BIC: HANDSESS
IBAN: SE21 6000 0000 0004 1404 3111

Adress:
Stora Nygatan 45
11127 Stockholm
Sweden

 

Laddar..