warchild

“Omtanken och välviljan från vänner, kollegor, grannar och främlingar är något jag aldrig kommer att glömma.”

August 19, 2020

I Beirut fortsätter samhället mobilisera hjälpinsatser efter explosionerna som skakade staden för två veckor sedan. War Childs researcher Felicity Brown är själv på plats för att bevittna hur folket går samman för att ta sig igenom krisen. Här är hennes berättelse:

Jag minns faktiskt inte exakt var jag stod eller vad jag gjorde när explosionen inträffade, men uppenbarligen var jag precis där jag behövde vara för att undvika någon allvarlig skada.

Min lägenhet där jag bodde ligger nära Beiruts hamn, mitt i området där tryckvågen drog fram. Lägenheten är förstörd och jag kan inte bo där längre. På något mirakulöst sätt lyckades jag ta mig ut med bara mindre skärsår som kunde fixas med några stygn.

Jag hade en enorm tur. Många som bodde runt omkring mig hade inte samma tur. En av mina grannar har dött och många som bodde i samma hus fick allvarliga skador. Jag inser hur tur jag har som har stöd och möjlighet att ta hand om mig själv, många andra kämpar för att få den hjälp de behöver.

Situationen i Beirut är förödande, det går inte riktigt att beskriva med ord. Man känner verkligen av den enorma sorgen, rädslan och ilskan överallt. Men samtidigt är omtanken och välviljan från vänner, kollegor, grannar och främlingar något jag aldrig kommer att glömma.

Hela Libanon tycks jobba tillsammans för att stötta sitt land. Lokala och internationella biståndsorganisationer jobbar gemensamt för att sätta ihop team som röjer, hjälper till med första hjälpen, dela ut mat, kläder och annat som människor behöver. Precis efter explosionen blev jag erbjuden vatten, näsdukar och en plats att sitta på från en generös främling.

När jag kom tillbaka till min lägenhet senare efter händelsen fick jag allt jag behövde från folk runt omkring mig. Mat, vatten, hand-desinficering, munskydd och hjälp att plåstra om mina sår. All denna hjälp kommer jag aldrig glömma.

Vägen tillbaka till stabilitet är lång för Beirut, speciellt eftersom detta hände när landet redan var utsatt på grund av den ekonomiska krisen. Det finns ingen brist på motivation och förmågor ute gatorna. Jag hoppas bara att alla involverade också tar hand om sig själva, så att de kan fortsätta stötta andra.

Jag hoppas verkligen att det kan finnas resurser internationellt för att stötta alla lokala insatser för att bygga upp Beirut igen efter denna hemska händelse.

TILLBAKA TILL NYHETER

Laddar..