This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
VAD VI GÖR
Internationellt arbetar War Child för att förbättra livet för hundratusentals barn drabbade av krig. Vi stöttar barnen att bearbeta sina traumatiska upplevelser, att bygga upp deras självförtroende och att åter våga lita på andra människor.
Vi ser även till att barnen får lära sig skriva, läsa, räkna eller får yrkesträning. Vi skapar en trygg omgivning där barnen kan återhämta sig och hitta kraften att bryta den onda cirkeln av våld och krig. Det gör att barnen på sikt växer upp till helare vuxna med möjlighet att bygga upp en stabil och fredlig framtid för sig själva, samhället och landet de lever i. Vi arbetar världen över. Från Colombia till Irak, Kongo och Afghanistan. För närvarande finns vi i 15 länder. Det som driver oss är varje barns rätt att växa upp och utvecklas till sin fulla potential. För inga barn har någonsin startat ett krig. Ändå är det de som ofta blir krigens första offer.
-
Psykosocialt stöd
Hur ett barn mår beror på många olika faktorer. En stabil, välkänd och trygg miljö skapar lugna och trygga barn som ser med tillförsikt på omvärlden. Motsatsen skapar negativ stress, ångest och aggression. Att leva i krig har, av War Childs psykolog Ken Miller, liknats vid att befinna sig i ett rum där tjuvalarmet ständigt tjuter. Det är en metafor som de flesta av oss kan känna igen oss i. Efter ett par minuter är stressen över alarmet nästan ohållbar. Vi handlar inte längre rationellt och klarar inte av att fungera normalt. Tänk dig då att alarmet tjuter dag och natt, utan att det går att stänga av. Det är inte svårt att tänka sig den panik som uppstår. Det psykosociala stödet hjälper barnet att bearbeta sina upplevelser, ofta genom kreativa metoder. Arbetet får volymen på det inre alarmet att bli lägre och på sikt tystna helt. Allt War Childs arbete bygger på forskning. Våra barnpsykologer utvärderar hela tiden metoderna för att vidareutveckla dem och göra dem ännu bättre. Vår metod för att arbeta med barnen kallas “I DEAL”. Den finns med flera olika inriktningar, beroende på vilka vi arbetar mot. Läs mer om “I DEAL” här.
MOTSTÅNDSKRAFT
Vi tror på varje barns inneboende kraft och enastående förmåga att återhämta sig! Genom våra program får barnen rätt verktyg för att utveckla sin egen kraft och kunna skapa sig en framtid. I arbetet spelar barnens omgivning en stor roll. Föräldrar, vårdnadshavare, släkt, lärare och resten av samhället engageras för att också kunna vara med och stödja barnen. I krig är de vuxna ofta helt upptagna med att försöka överleva. Stressen de lever under påverkar hela familjen och skapar ofta konflikter även inom familjen. Genom War Child får även de vuxna en ny möjlighet att uppmärksamma vad barnen behöver och hur de kan ge dem det. Det kan handla om enkla saker som att hellre belöna positivt beteende än att bestraffa dåliga uppförande. Eller att uppmärksamma flickors rättigheter.
GE EN RÖST ÅT BARNEN
Barnen först! Om barnen ska kunna växa och utvecklas måste omgivningen se till deras intressen. Genom våra program, där barnen arbetar med konst, teateruppsättningar eller videofilmer, får barnen en möjlighet att göra sina röster hörda. På så vis kan de också påverka sin omgivning. Det stärker barnens självförtroende. Och uppfyller deras rätt att vara en aktiv del av samhället.
-
Skydd
SKYDD OCH SÄKERHET
Säkerhet är ett stort ord som innefattar många saker. Till exempel att man inte får slå barn, eller tvinga dem att göra saker de inte vill. Som att prostituera sig, gifta sig vid 12-års ålder eller bli barnsoldat. Framförallt betyder säkerhet att barn vågar göra sina röster hörda och att deras åsikter respekteras. Att de får vara obekymrade barn, fria att uttrycka sig och trygga att leka.
SAFE SPACES
War Child möter barnen i våra Safe Spaces. Det är säkra platser dit barnen kan komma för att bearbeta traumatiska upplevelser genom kreativa workshops. Tack vare psykosocialt stöd och undervisning i skyddad miljö får barnen ett andrum. De tillåts ta plats, kan slappna av och åter träna på samspelet med andra barn och vuxna. De blir gladare och lugnare igen. Stressen sjunker och de blir mottagliga för att lära sig nya saker.
SOCIAL OMGIVNING
Diskriminering och utanförskap skapar osäkerhet och är en källa till konflikt. Vi ägnar därför mycket uppmärksamhet i våra program åt ömsesidig respekt. Såväl mellan barnen, som med deras sociala omgivning, det vill säga familjen, skolan och byn. Vi försöker att bryta barriärer mellan befolkningsgrupper och minska fördomar. Det är självklart för oss att flickor, pojkar och barn med särskilda behov ska ges samma möjligheter. Varje barn förtjänar att utvecklas i lugn och ro. Oavsett ursprung, religion, ålder eller kön. Via teaterföreställningar, filmer och andra kreativa uttryckssätt som War Child och barnen arbetar med kan vi diskutera viktiga skillnader och på samma gång ge barnen en röst i samhället. På så sätt skyddar vi också barnens rättigheter.
-
Undervisning
Varje barn har rätt till undervisning. Världen har, genom FN, enats om barnens rätt till undervisning. Dessvärre glöms det ofta bort av stridande parter, som ser till sina egna intressen på bekostnad av barnens rättigheter. Just nu finns, världen över, cirka 30 miljoner krigsbarn som aldrig får möjlighet att träffa en lärare. Det vill vi ändra på! War Child gör allt för att barnen ska kunna gå tillbaka till skolan. Vårt arbete sker på många nivåer. Alltifrån att vi erbjuder barnen en alternativ utbildning, till att vi lobbar för bättre undervisningsmetoder och för samtal på regeringsnivå.
Vårt e-learningprogram Can’t Wait to Learn har fått stor internationell uppmärksamhet. Det ger barn utanför skolsystemet möjlighet att läsa, räkna och skriva på solcellsdrivna tablets. Can’t Wait to Learn bygger helt på open source och co-creation. Programmet har, med goda resultat, utvecklats av War Child och testats med barn i Sudan. Från och med 2017 togs detta även i bruk i våra program i Mellanöstern. 2020 beräknas 170 000 barn ha tillgång till undervisning via Can’t Wait to Learn. Läs mer om Can’t Wait to Learn.
KUNSKAP GER KRAFT
Kunskap ger kraft. Och utbildning är grunden för vår mänskliga utveckling. Kunskap gör att vi känner oss mer knutna till samhället, och därmed får lättare att överleva. En människa som kan läsa, skriva och räkna har också större chans till ett anständigt jobb. War Child tror på värdigheten i utbildning. Vi ser undervisning som en av de viktigaste byggstenarna i våra projekt. För krigsbarn är också helt vanliga skolbarn. Vårt arbete syftar till att barnen, den dag det blir fred i landet, ska kunna gå tillbaka till den vanliga skolan, i den årskurs de skulle ha gått i. På så sätt blir kunskapstappet för barnen, samhället och landet inte lika stort. Ofta tänker man inte på att barn som inte kan gå i skolan också förlorar sin framtid. Att ta igen missade år av undervisning är svårt. Kan man inte läsa, räkna och skriva krymper ens framtid. Vi kämpar för att det inte ska hända.
Hjälp War Child att ta kriget ur barnen. Ge ditt bidrag nu!