warchild

Jemen

Fakta

  • Befolkning: 30,5 miljoner
  • Befolkning under 18 år: 12,3 miljoner
  • Personer i behov av akut humanitär hjälp: 24 miljoner
  • Antal projekt vi driver: 2
  • Antal deltagare: 13,201
  • Antal samarbetsorganisationer: 1

Nationell kontext

Inbördeskriget i Jemen har eskalerat under de senaste sju åren – från en intern konflikt mellan regeringsstyrkor och Houthi-rebeller till ett omfattande ombudskrig mellan konkurrerande regionala makter.

Förhoppningar om ett eldupphör efter FN-förmedlade samtal i Sverige har försvunnit. Jemenitiska medborgare utsätts för både terroristattacker från Islamiska staten och luftangrepp från Saudiarabiska koalitionsstyrkor. Luftangrepp har ökat i intensitet de senaste åren – särskilt kring Amanat Al Asimah och Sanaa-provinserna.

Den pågående humanitära krisen i Jemen är fortfarande den värsta i världen – i och med kriget har en sådan intensiv ekonomisk kollaps skett att landet har drivits till randen av hungersnöd. Den pågående konflikten har lämnat cirka 24 miljoner människor, cirka 80 procent av befolkningen, i behov av akut humanitärt bistånd.

Den allvarliga humanitära situationen i landet har för med sig utbredd matbrist och dessutom har situationen försvårats ytterligare av flertal översvämningar samt utbrott av kolera.

Uppskattningsvis 12,3 miljoner barn i Jemen behöver för närvarande humanitärt stöd.

Förhållandena för barn

Jemens barn har drabbats enormt av konflikten. Barn i landet står inför allvarliga risker för deras säkerhet, välbefinnande och grundläggande rättigheter, i synnerhet dödsfall som en konsekvens av våldet.

Luftattacker mot skolor och sjukhus är vanligt förekommande och den fortsatta förstörelsen av offentliga verksamheter har lämnat cirka 4,7 miljoner barn i behov av direkt utbildningshjälp. Uppskattningsvis två miljoner av dessa barn är totalt utanför skolväsendet, där de utsätts för risker inklusive rekrytering till väpnade grupper och påtvingade barnäktenskap.

Den pågående konflikten har även resulterat i att barn tvingas från sina hem och separeras från familjemedlemmar – varav cirka 1,7 miljoner barn idag klassificeras som internflyktingar. Problem med ångest och psykisk ohälsa bland barn och ungdomar i Jemen är vanligt förekommande, minst 35 procent av de barnskyddsincidenter som rapporterades till socialarbetare 2018 var relaterade till psykisk ohälsa och psykosociala frågor. Ändå är tillgängliga stöd väldigt begränsade.

Vad gör vi? 

War Child Sverige fortsätter att stödja War Child UK arbete med att tillhandahålla skydd och livsmedelsförsörjning till fördrivna och utsatta barn.

War Child har också deltagit i det internationella Jemen Joint Response. Inom initiativet, som är samordnat av ’Dutch Relief Alliance’, arbetar sex organisationer tillsammans för att leverera humanitärt nödhjälp i Jemen.

’Joint Response Initiative’ gör det även möjligt för de deltagande organisationerna att tillhandahålla snabb humanitärt bistånd för att tillgodose brådskande skydd- och hälsobehov.

Laddar..