warchild

Louays berättelse – Back to the Future

September 24, 2021

 

För 6-åriga Louay har livet varit en kamp sedan födseln. Född i förtid vid 8 månader, och med syrebrist och otillräcklig tillgång till sjukvård i hemstaden Daraa, Syrien, utvecklade han cerebral atrofi som också gjorde honom delvis förlamad.

Familjen flydde från konflikten i Syrien och kom till Libanon i oktober 2020. Vid ankomst sökte de vård för Louay, vilket visade sig vara svårt. Louays pappa, en hantverkare som har svårt att hitta arbete, flyttade med hans mamma Dalia och två syskon, Sami och Sham, till en liten lägenhet i Nabaa-området i Beirut. En av deras släktingar erbjöd sitt möblerade hem till familjen innan han flyttade tillbaka till Syrien. Louays tredje syskon, Nour, föddes i Beirut i februari 2021.

Dalia ville att hennes barn skulle få en utbildning och en bättre framtid. Och när många skolor vägrade att ta in Louay på grund av hans funktionshinder, fann hon hopp i programmet “Tillbaka till framtiden” som hon lärde sig om genom några grannar.

Louay var en väldigt blyg pojke, och till en början deltog han inte ens i klassen. “Han är väldigt smart men han har alltid varit blyg, även runt omkring mig”, sa Dalia. Men sakta men säkert, och tack vare hjälp från sin mamma och lärare, kom Louay ut ur sitt skal.

”Hans förståelse har förbättrats och nu memorerar han saker mycket snabbare än tidigare. Jag känner att han blir mer medveten, hans lärare uppmuntrar honom mycket och han älskar det! Han är mycket mer självsäker nu och hans självkänsla har förbättrats avsevärt.”

I sina distansklasser som började i maj, och tillsammans med sin syster Sham som också precis gick med i programmet, lär Louay sig arabiska, engelska, matematik och vetenskap. Han deltar nu i klassen och han är alltid glad när läraren ger honom en komplimang. ”Nu pratar han, kommunicerar och ber om saker som han vill, han blir precis som sina syskon.”

Hans lärare märkte en stor ändring i hans karaktär. ”Läraren ber mig att skicka videor av hans läxor, hon älskar verkligen Louays arbete och hans kommunikationsförmåga. Jag är så glad att se hur mycket Louay har förändrats sedan kursens början, och om det bevisar något är det att funktionshinder inte kan stå som ett hinder för lärande. Jag vill definitivt att han ska fortsätta studera, och även om jag är rädd för honom hoppas jag att han får en bättre framtid”, säger Dalia.

Back to the Future är ett projekt som är finansierat av Europeiska Unionen genom EU Regional Trust Fund som svar på krisen i Syrien, och EU Madad-fonden. Det implementeras genom ett samarbete mellan AVSI Middle East, Terre des Hommes Italy i Libanon och War Child.

TILLBAKA TILL NYHETER

Laddar..