warchild

Innovation som motivation – Back to the Future

June 23, 2021

Utbildning är en grundläggande rättighet som är nyckeln till en bättre framtid för alla barn. Trots det upplever tusentals barn i Libanon, bland dem många utsatta syriska flyktingbarn, att tillgången till utbildning har blivit alltmer begränsad på grund av nedstängningar som en följd av pandemin. I Libanon har situationen varit tuff och 65% av alla barn får inte tillgång till en ordentlig utbildning.

Femåriga Mohamad flydde från Syrien till Libanon tillsamman med sin mamma Mariam och sin åttaåriga bror Rami 2016. Mariam ville ge sina ban trygghet och ordentlig utbildning.

Under pandemin har det varit svårare för pojkarna att få tillgång till bra utbildning. Men tack vare deras mammas engagemang så kunde de delta i programmet Back to the Future och få tillgång till utbildning på distans.

Mohamad som alltid varit blyg hade svårt att kommunicera med sin lärare och till en början var han inte så intresserad och deltog sällan i klasserna. Men det fanns också en annan anledning till bristen på intresse. Mohamad var mest intresserad av att spela spel på sin mobil.

Tack vare mamma Mariam fick hans lärare reda på hur intresserad han var av mobilspel och att det var svårt för honom att koncentrera sig på annat. Så hans lärare bestämde sig för att göra något åt det och möta Mohamads behov genom innovativa sätt att lära. Hon bad Mohamads mamma att ladda ner utbildningsspel till Mohamad på mobilen, så att han kunde fortsätta med utbildningen och göra sina läxor på det sättet i stället. På nolltid gjorde den nya mobilutbildningen Mohamad mycket mer motiverad att plugga. I dag är han mycket mer intresserad av att lära sig och dessutom har han en bra relation till sin lärare.

– Jag kan knappt förstå det, vilken fantastisk prestation, säger Mariam. Jag är så tacksam!

Back to the Future är ett projekt som är grundat av European Union i Libanon, EU Regional Trust Fund in resons to the Syrian crisis och EU Madad. Det implementeras genom ett samarbete mellan AVSI Middle East, Terre des hommes Italy in Lebanon och War Child.

TILLBAKA TILL NYHETER

Laddar..