warchild

Få styrka genom utbildning

August 30, 2021

 

Rabih och Maysa är syskon. Deras pappa dog i Syrien när de var unga. När de förlorade sin pappa blev Rabih och Maysas mamma orolig att barnen skulle bli berövade många möjligheter, bland annat en chans till att få utbildning.

Syskonen brukade gå i grundskolan i Syrien men var inte så motiverade. De kände sig osäkra, berättade deras mamma. Speciellt Rabih som ofta rymde från skolan för att vara nära sin mamma efter att han förlorade sin pappa.

Rabih är nu 14 år och han vill bli kock i framtiden. Maysa är 12 år och hon drömmer om att bli rektor i en skola. År 2014 flyttade familjen till Libanon och på grund av svåra omständigheter mötte barnen många utmaningar som förhindrade dem i flera år från att gå i skolan.

Sedan April 2021 ger ’Back to the Future’-projektet en chans till Maysa och Rabih att återgå till skolan och de får just nu lektioner inom grundläggande läskunnighet och räkning i Arsal. De följer regelverket för social distansering och deltar i sina lektioner via sin mammas mobiltelefon som har en särskild internetuppkoppling, ordnat av projektet.

Inom några månader började syskonen känna igen och läsa alla bokstäver. Deras uttal och skrivfärdigheter förbättrades också. De har visat en vilja och önskan att lära sig och berättar ofta hur glada de är att delta i programmet. Enligt barnens lärare gör båda barnen många framsteg och deras motivation är tydligt högre. De är nu entusiastiska elever som deltar i lektionerna och lämnar in sina hemläxor i tid.

Barnens mamma berättar hur stolt hon är över sina barns framgångar. Hon säger: ”När en far dör så är det en mammas rädsla att hennes barn blir svaga och berövade sina rättigheter. Jag är så glad och stolt över att se Maysa och Rabih starka, motiverade och följa sina lektioner av egen vilja.”

Back to the Future är ett projekt som är finansierat av Europeiska Unionen genom EU Regional Trust Fund som svar på krisen i Syrien, och EU Madad-fonden. Det implementeras genom ett samarbete mellan AVSI Middle East, Terre des Hommes Italy i Libanon och War Child.

Rabih och Maysa heter egentligen något annat

TILLBAKA TILL NYHETER

Laddar..