warchild

Ett decennium av förtvivlan: Nu måste Syriens lidande få ett slut

March 16, 2021

Denna veckan är det ett decennium sedan kriget och därmed en ofattbar humanitär katastrof inleddes i Syrien. Trots att det gått så många år fortsätter våldet och urskillningslösa attacker mot barn, familjer och samhällen. Fler människor i Syrien än någonsin tidigare, saknar rent vatten och vet inte när de kan äta sin nästa måltid.

Sjukhus, skolor, marknader, hem och vägar i Syrien har skadats eller förstörts under de senaste tio åren. Många platser som ännu inte är förstörda, har blivit skydd för dem som fördrivits av konflikten. Cirka 2,4 miljoner barn får ingen utbildning. De förödande effekterna av coronapandemin har bara förvärrat lidandet för barn och deras familjer.

Historisk fördrivning av människor

Den långvariga flykten till följd av våldet är den värsta sedan andra världskriget. Cirka 6,2 miljoner människor är fördrivna inom Syriens gränser. 5,6 miljoner syrier har sökt tillflykt i grannländerna, 2,5 miljoner av dem barn. De flesta har minimalt rättsligt skydd och få har möjlighet att försörja sina familjer.

Extrem fattigdom

Inom Syrien lever över 80 procent av människorna i fattigdom – resultatet av en farlig kombination av hyperinflation, omfattande arbetslöshet och ökad bränslebrist. Många har inte längre råd med vanliga basvaror, vilket tvingar familjer att minska mängden måltider eller byta ut den lilla mängd mat som finns mot medicin.

Världen får inte glömma Syrien

Tillsammans med våra syriska partner fortsätter War Child att tillhandahålla psykosocialt stöd, utbildning och skydd till drabbade barn och deras familjer – både i Syrien och till syriska flyktingar i grannländerna samt delar av Europa.

“Världen måste visa att den inte har glömt bort Syrien och agera för att avsluta det ofattbara mänskliga lidandet”, säger War Childs landschef i Syrien, Lukas van Trier. ”Vi uppmanar regeringar med inflytande över de stridande parterna att använda all sin kraft för att få ett slut på denna brutala konflikt och rädda miljoner syrier från våldet.”

Motståndskraft

Nu krävs det brådskande humanitära insatser och långsiktig utveckling för att möjliggöra ökad motståndskraft – både nu och i framtiden. Vi måste tillåta syrier att leva ett bättre liv där de kan bo i trygghet och inte gå omkring hungriga. Där barn kan gå i skolan, vara fria från alla former av våld och ha hopp för framtiden. I annat fall kan effekterna av ett decennium av konflikter bli oåterkalleliga.

TILLBAKA TILL NYHETER

Laddar..