warchild

CORONAKRISEN HINDRAR INTE MUNA FRÅN ATT LÄRA

Muna och hennes familj flydde från det hemska inbördeskriget i Syrien för att söka skydd i Jordanien. Men livet som flykting är inte enkelt – och spridningen av covid-19 har gjort livet ännu svårare. Utbildningscentret där hon vanligtvis har lektioner är stängt, men Muna låter inte det stoppa henne från att att fortsätta plugga.

Sexåriga Muna brukade gå i skolan på War Childs barnsäkra område nära den bosättning där hon bor. Men på grund av covid-19 har Jordanien stängt alla utbildningsinstitutioner.

Skolstängningarna kan ha stor påverkan på en hel generation barn.
– Många av de barn som drabbas har redan gått igenom väldigt svåra utmaningar, som att ta till sig en ny kultur och flytta till ett ställe utan vänner och familj, säger Dana, en av lärarna som deltar i våra projekt i Jordanien. De behöver den säkra och stabila miljö som skolan är.

LIVET I LOCKDOWN

Muna bor med sina föräldrar och fem syskon i en husvagn som är fyra kvadratmeter stor. Hon delar toalett med 200 personer. Att viruset ska börja spridas är ett konstant hot, och därför måste familjerna stanna i sina egna husvagnar så mycket som möjligt. Isoleringen skapar både sociala och emotionella problem, inte minst för barnen.
– Barn vet ofta inte hur de ska hantera den rädsla, stress och ilska som Corona skapar, berättar Dana. 

STUDIER PÅ DISTANS

War Child jobbar för att möta utbildningsbehoven hos barn under covid-19 genom att utveckla nya kreativa sätt för att barn som Muna ska fortsätta studera. Bland annat har vi spelat in lektioner som barnen kan titta på hemma. Muna får tre videor per dag fem dagar i veckan.

Hon njuter av sina digitala lektioner och att hänga med i skolplanen.
– När skolan tvingades stänga glömde Muna bort mycket av vad hon lärt sig innan pandemin, minns Dana. Rädslan och stressen tog över. Men nu, tack vare de digitala lektionerna, minns hon mer och lär sig dessutom nya saker. Sakta men säkert återuppbygger hon sitt självförtroende. 

Laddar..