warchild

EN BRA HEMMSMILJÖ GER MÖJLIGHET ATT LÄRA

Skolorna i Jordanien är fortfarande stängda på grund av pandemin. Det betyder att tusentals barn, både de som är födda i Jordanien och som flytt dit, berövas sin mänskliga rättighet till utbildning. Därför arbetar vi för att barn som Laith och hans familj ska fortsätta att kunna studera hemifrån.


Laith har flytt till Jordanien från Syrien. Innan corona-pandemin bröt ut gick han i skolan som vanligt. Hans favoritämnen är engelska och arabiska. Sedan skolan stängde har han deltagit i vårat hemskolningsprojekt.
– Titta vad jag lärde mig idag, säger Laith och visar lyckligt upp sitt anteckningsblock. 

Genom att studera hemifrån kan Laith fortsätta utvecklas, trots att skolan är stängd. Hans mamma Nisa är stolt.
– Jag är tacksam för att Laith kan delta i det här digitala skolprojektet. På så sätt hamnar han inte efter, och dessutom får han någonting att göra.

MER ÄN KUNSKAP

För barn som Laith är skolan viktig av fler anledningar – inte bara för att lära sig nya saker. Det är en plats som skyddar honom, erbjuder stabilitet och rutin. Där känner han sig trygg. Och det kommer kanske dröja månader tills Jordaniens skolor öppnar igen.
– Om barn inte kan gå till skolan på länge finns det stor risk att de blir deprimerade och drar sig tillbaka, menar läraren Dana. Därför är det jätteviktigt att aktiviteter och bra utbildning finns tillgängliga så att barn kan återgå till skolan så snart den öppnar. På så sätt fortsätter barnen tro på framtiden.

STÖTTAR FÖRÄLDRARNA OCKSÅ

War Child jobbar också med att skapa säkrare hem för barn som Laith, genom att fokusera även på föräldrarna. Vi vet att det kan vara väldigt tufft och stressande för föräldrar att stötta sina barn i en krissituation, och att det kan påverka familjerelationerna i stort.

Därför får Nisa övningar veckovis via WhatsApp som hon kan använda för att hantera stressen, rädslan och osäkerheten som pandemin kan frammana. Övningarna hjälper henne att slappna av och hon kan göra dem själv eller tillsammans med Laith. Genom röstmeddelanden kan hon lära sig positiva föräldrastrategier.
– Jag har lärt mig hur jag ska stötta mina barn under den här svåra perioden, berättar hon, och hur jag kan hantera både deras och min sorg. Dessutom har jag lärt mig hur jag ska kommunicera med min man. 

RÄKNAR MED EN FRAMTID

Med hjälp av stöttning från oss lär sig Laith mer och mer varje dag. Han blir stolt och nöjd av att klara av lektionerna och han utvecklas både mentalt och kunskapsmässigt. Det hjälper honom att gå vidare.

 

 

Laddar..