warchild

LAILA FORTSÄTTER KÄMPA FÖR EN BÄTTRE FRAMTID

Föreställ dig att du under fem år inte kunnat gå i skolan på grund av kriget i Syrien. Därefter flyr du, i jakt på säkerhet, till Libanon. Just som du börjat skolan igen och börjat bearbeta minnena stängs skolan på grund av coronapandemin. Därefter exploderar 2,750 ton ammoniumnitrat i Beirut, där du bor. Det har Laila upplevt. Men tack vare War Childs distansutbildning kan hon fortsätta kämpa för en bättre framtid.

– Vi måste stanna hemma på grund av covid-19. Vi kan inte handla eller gå i skolan, säger Laila. 

Frånvaron av skolan är påtaglig, eftersom skolan är mer än en plats där hon lär sig saker. Det är i skolan hon har roligt och lär känna nya vänner. Dessutom är hon är också rädd att hamna efter. 

Även Lailas lärare Hiba är orolig, inte bara för Laila utan för alla barn i Libanon.
– Så småningom kommer vi att nå en punkt där barnen inte längre hänger med för att de missat för mycket. 

Dessutom är barnen inte bara rädda för covid-19 utan många känner panik, ilska och osäkerhet efter den förödande explosionen i Beirut.
– De här händelserna kommer ha stor påverkan på deras utveckling och framtid, menar Hiba.

DISTANSUTBILDNING

War Child jobbar med att möta barnens utbildningsbehov på nya, kreativa sätt. För att stötta barn och unga som Laila att fortsätta studera hemifrån använder vi till exempel inspelade lektioner och WhatsApp. 

Laila fortsätter också studera genom att använda sig av en surfplatta. På den kan hon göra roliga och innovativa läs- och skrivövningar och uppgifter i matte. För att ta igen förlorad tid skyndar hon igenom övningarna.
– Jag kan inte sluta spela spelen! Äntligen lär jag mig att läsa och skriva.

FORTSATT STÖTTNING

I de fall barnen tycker några av uppgifterna är svåra kan de fråga sina lärare om hjälp på WhatsApp, och Hiba och de andra lärarna kan svara genom att skicka röstmeddelanden eller korta videor. De agerar också stöttepelare i barnens vardag.
– Häromdagen skickade Laila ett meddelande där det stod Jag saknar dig jättemycket, fröken, berättar Hiba. Det gjorde mig jätteledsen.

För att stötta Laila och hennes föräldrar håller Hiba daglig kontakt med dem. 

Och trots alla svårigheter Laila har gått igenom är hon fast övertygad om att hon kommer att få en ljus framtid. Yrket är redan bestämt: när hon blir stor ska hon bli lärare.

Laddar..