warchild

Att våga drömma i Shatila

October 10, 2017

Detta är berättelsen om 13-åriga Sadeks och 11-åriga Jamals flykt från Syrien till det stora flyktinglägret Shatila i Libanon. Sadeks och Jamals historia är långt ifrån unik. De delar öde med över 500 000 andra syriska barn som lämnat allt och nu lever i flyktingläger. Det är här som War Child, i samarbete med lokala organisationer, arbetar för att ge barnen psykosocialt stöd och nytt hopp om en ljusare morgondag.

Sadek, Jamal och deras familjer flydde inbördeskrigets helvete för fyra år sedan. Flykten ledde dem till grannlandet Libanon. Trots att så lång tid har gått har både Sadek och Jamal haft svårt bearbeta allt det hemska de tvingades uppleva. De traumatiska upplevelserna gjorde länge att pojkarna inte kände någon ro även efter att de kommit i säkerhet.

Efter att i flera månader tvingats leva i ett fallfärdigt ruckel utan golv, i ett område där möjligheten till försörjning inte fanns, fick Sadeks och Jamals familjer plats i Shatila. Väl där började livet om på nytt. Trots trångboddhet och flyktinglägrets alla begränsningar kan barnen idag, mycket tack vare lokala organisationer och War Childs projekt Time to Be a Child, få hjälp att klara vardagens påfrestningar.

Time to Be a Child är War Childs och IKEA Foundations program. Det är särskilt framtaget för att kunna stötta barn som växer upp i krig. Metoderna som används ger

barnen rätt verktyg, så att de kan bygga upp sin inre motståndskraft, förstärka sin självkänsla och bearbeta sina trauman.

NYA VÄNNER, NYA KÄNSLOR

Genom att delta i Time to Be a Child har Sadek och Jamal skapat sig en ny gemenskap. De har träffat nya vänner från olika länder och med olika bakgrund. Trots allt som skiljer barnen åt, har de alla funnit varandras vänskap, eller som Sadek säger ”Vi har blivit som bröder”. Jamal lägger till ”Förra veckan gav de oss papper och kritor, lärarna bad oss måla vad vi ville bli när vi blir stora. Vi pratade om våra drömmar. De berättade att vi har rättigheter och att vi ska vara snälla mot varandra.”

Sadeks och Jamals dröm är att en dag kunna återvända till Syrien och skapa sin egen organisation. De vill kunna stötta andra barn, såsom de själva blivit stöttade och ge andra det hopp som de själva börjat få igen. Sadek avslutar med att säga

TILLBAKA TILL NYHETER

Laddar..