warchild

”Att bara ha någon som lyssnar, det är väldigt viktigt”

December 20, 2019

Savå och Ronaldo är kanske inte det typiska kompisparet. Hon arbetar som Maintenance Manager på Scanias IT-avdelning och han går på gymnasiet och drömmer om att bli något stort. Även om de båda spenderar dagarna i Södertälje så var det inte självklart att just de två skulle bli en viktig del i varandras liv.

I början av året inleddes omgång två av War Childs projekt Together. Projektet som drivs tillsammans med Scania och Södertälje kommun har som mål att skapa en stabilare tillvaro för nyanlända ungdomar i Södertälje genom mentorskap baserat på War Childs metoder.

För Savås del började det hela med att hon läste om Together på Scanias intranät och sen var beslutet att ansöka inte särskilt svårt.
– Det kändes naturligt att ansöka, just för att båda mina föräldrar har invandrat till Sverige från Kurdistan. Jag själv är född här men har alltid känt att jag velat ge tillbaka till samhället men inte riktigt vetat hur och inte heller tagit tag i det. Together kändes som ett så enkelt sätt att bidra och hjälpa ungdomar att komma in i samhället.

Projektet inleddes med en utbildning på två dagar för de blivande mentorerna. Där fick de lära sig om upplägget för Together, hur de ska jobba med ungdomarna och hur de kunde hantera eventuella svårigheter de stötte på i sitt mentorskap.
– Det var jättebra med den utbildningen för den tog bort mycket av nervositeten inför gruppträffarna. Vi visste att vi skulle träffa ungdomar som kommit till Sverige och har erfarenheter från krig. Så jag var lite nervös inför det. Men den första utbildningen gav en jättebra grund och förståelse för hur man ska hantera olika situationer, berättar Savå.

Efter utbildningen var det dags för de första träffarna. Ronaldo som är 19 år kom till Sverige från Uganda för ett par år sedan och till skillnad från Savå var han inte alls nervös över att träffa mentorerna första gången.
– Gruppträffarna var jättekul. I början vad jag lite fundersam över vad allt handlade om. Ska vi bara leka konstiga lekar för att lära oss varandras namn? Men sen förstod jag att det var ett bra sätt att lära känna varandra. Det kändes väldigt bra, att vara en del av något, berättar han.

– Vi fick prata med alla olika mentorer. Och när jag pratade med Savå så kände jag att vi hade så bra kontakt. Vi hade mycket gemensamt, det var min önskan att just hon skulle bli min mentor.

– Va? Vad fint, det visste inte jag, säger Savå.

– Det var en väldigt avslappnad miljö under gruppträffarna, det tyckte jag om. Även om ungdomarna kan ha tuffa bakgrunder och har varit med om mycket så gjorde man träffarna till en avslappnad grej. Bara komma och träffa oss mentorer, leka lite, träffa nytt folk. Det gav mycket både för oss mentorer och för ungdomarna, säger Savå.

Det märks att Savå och Ronaldo kommer väldigt bra överens och de verkar ha en gemensam känsla av att mentorskapet verkligen ger något. Efter tio gemensamma träffar blev de indelade i par och har fått lägga upp sin tid lite som de vill.
– Vi började med att Ronaldo ville lära sig svenska, vi kollade igenom hans cv och jag gav lite input. Sen sa han att han ville byta gymnasium för att fokusera mer på IT. Så när jag berättade att jag kunde koda blev han jätteglad, så nu har vi börjat gå igenom grundläggande kodning. Jag har tidigare varit handledare inom programmering så jag har massa bra material som han får ta del av.

Vad är det bästa med Ronaldo?
– Han är jättehärlig och en enkel person att vara med. Han gör inte saker så komplicerade och visar mycket uppskattning. Han tar inget för givet.

Och vad är det bästa med Savå?
– Hon har alltid rätt, det sa hon åt mig att komma ihåg, haha. Nej men hon har stort tålamod och är lugn, det uppskattade jag verkligen. Jag har varit med om mycket och hade typ bestämt att jag inte skulle komma nära någon. Och så var det när jag träffade Savå med, jag försökte att inte bli vän med henne men det funkade inte, säger Ronaldo.

Vad är det roligaste med att ha en mentor?
– Man får lära sig nya saker och att bara få prata med någon. Det hjälper, om det är något man har i huvudet, som man behöver få ut. Och inte bara att hon lyssnar, men hon kommer också med råd och motiverade mig. Hon har ju sitt eget jobb men hon lägger tid på att träffa mig och lyssna på mig. Då kändes det viktigt att lyssna på hennes råd med, berättar Ronaldo.

Varför tror ni att just ni har funkat så bra som mentorspar?
– För att båda vill och vet att det ger mycket att träffas tror jag, vi är båda väldigt positiva till hela projektet, säger Savå.

– Ja det är verkligen sant, du ser, hon har alltid rätt!

 

Här kan du läsa mer om projektet Together.

TILLBAKA TILL NYHETER

Laddar..